L'entrevista
març 2018
444

Josep M. Muñoz


Andreu Mas-Colell, la passió política de l'acadèmic

Andreu Mas-Colell (Barcelona, 1944) és un dels economistes catalans més destacats a nivell internacional en el camp de la microeconomia. Fill d’una família d’orígens menestrals del barri de Sant Antoni, la seva mare, profundament catalanista i antifranquista, li va encomanar una passió per la política que no l’ha abandonat mai. Va estudiar Econòmiques a la Universitat de Barcelona (1961-1966), tot i que es va haver de llicenciar a la de Valladolid, a causa del seu activisme dins les files del PSUC, que el va dur en dues ocasions a la presó i a ser expulsat de la Universitat. El 1968 va marxar amb una beca a la Universitat de Minnesota, on es va doctorar l’any 1972. La seva estada als Estats Units —on va conèixer la seva dona i van tenir els seus fills— es va allargar més de vint-i-cinc anys, essent professor en dues universitats d’elit: Berkeley (1972-1981) i Harvard (1982-1995). El 1995, als cinquanta anys, decideix tornar a Barcelona, atret pel nou projecte de la Universitat Pompeu Fabra, d’on és catedràtic. L’any 1999 va entrar en el govern de Pujol a la Generalitat, del qual va ser conseller d’Universitats i Recerca (2000-2003). El 2010 va tornar a ser conseller de la Generalitat, llavors presidida per Artur Mas, al capdavant del Departament d’Economia i Coneixement. Actualment segueix sent un observador atent, però llunyà, de la política.

 

«La meva mare, d’origen menestral, era molt conscienciada políticament, i alhora molt conservadora, en part a causa de la guerra, però era profundament catalanista i antifranquista. El meu pare, un petit industrial, era molt poc polític: la seva vida era la feina i res més que la feina.»

«Em vaig apuntar a Econòmiques perquè, de les de Ciències, era la carrera més de Lletres. A més, el meu pare esperava que jo el succeís a l’empresa familiar. Però també perquè quan tenia disset anys ja tenia molt al cap la política, i llavors Econòmiques era la carrera a fer si eres políticament despert.»

«Això ara ja no es porta, però jo era un sociovergent convençut. A distància, em costava veure les diferències entre ells. Jo admirava en Pujol i admirava en Maragall, que a més era un amic. Ara, jo tenia un principi: a les eleccions catalanes, mai no hagués votat un partit que no fos d’obediència catalana.»

«Les claus d’un bon sistema universitari són dues: autonomia i finançament. El problema de les nostres universitats és que totes dues coses fallen. La primera a causa de la LOU. I la crisi ha tingut uns efectes dramàtics sobre la segona.»

«El trasllat de les seus socials de les empreses és un tema estructural, no pas conjuntural: Madrid és una xucladora de seus. Tant la proximitat del regulador com, en definitiva, la mateixa voluntat política projecten la idea que el lloc d’una empresa és a Madrid.»

L'Avenç 444 - març 2018
Preu de l'article 1 €