Enzo Traverso, el passat com a present

Josep M. Muñoz


Enrera

Article published at
L'Avenç, num. 460, setembre 2019

Page
18

Section
L'opinió

Subsection
L'entrevista

Enzo Traverso (Gavi, Piemont, 1957) és un historiador italià, que ha conreat la història intel·lectual de l’Europa del segle XX, així com la història social i cultural de les violències del món contemporani, i és conegut pels seus estudis sobre l’Holocaust i el totalitarisme. Compromès políticament amb l’esquerra comunista, va estudiar història a la Universitat de Gènova i, després de viure i treballar a França durant més de vint anys, actualment és catedràtic d’Humanitats a Cornell University, a l’estat de Nova York. És autor d’una sèrie nombrosa de llibres, traduïts a diverses llengües, que analitzen qüestions com el món intel·lectual judeo-alemany, la memòria d’Auschwitz, la violència nazi, i l’ús del passat i la memòria, així com el paper dels intel·lectuals. L’entrevista coincideix amb la publicació en castellà del seu llibre «Melancolía de izquierda», centrat en la fi de les utopies.


«Soc bastant escèptic respecte a les interpretacions que subratllen un retorn a l’Europa d’entreguerres. El que veig no és tant un retorn a la dècada del 1930, sinó una marxa cap a alguna cosa desconeguda. És a dir, no tenim cap idea del que serà el futur més proper.»

«El meu interès pel món judeo-alemany neix de quan em vaig adonar que el marxisme, que va ser un dels grans corrents de pensament crític al segle XX, va tenir sovint, entre els seus representants més destacats, jueus exiliats, intel·lectuals molt brillants però que estaven fora de tot centre de poder.»

«Les utopies van caure, les il·lusions de marxar el sentit de la història ja no tenen vigència, però l’època en la qual aquestes il·lusions existien era una època en què l’esquerra tenia una força extraordinària, i aquesta il·lusió va permetre a generacions de militants, sobrepassar les pitjors derrotes, les més terribles.»

L'Avenç 460 - setembre 2019
Preu de l'article 1 €