50 anys del Grup de Folk, a l'Arts Santa Mònica

Redacció L'Avenç

dimecres, 30 de gener del 2019

Grup-Folk2

Coincidint amb la commemoració del 50è aniversari del llegendari Grup de Folk, l’Arts Santa Mònica acull Si mireu el vent d’on ve, una exposició sonora que explica el mig segle de la història del col·lectiu musical a través de dotze cançons emblemàtiques. Una història de la qual L’Avenç (núm. 417) ja en va fer ressò en un article publicat a novembre del 2015. [+]

Impulsada la revista musical Enderrock amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, la mostra reuneix abundant documentació i material gràfic sobre Grup de Folk, i en destaca dotze cançons emblemàtiques que n’evoquen el seu llegat: Bella ciao, Els temps estan canviant, Escolta-ho en el vent, Kumbaià, La cruel guerra, La vall del riu vermell, Les pometes, Les rondes de vi, No serem moguts, Puff, el drac màgic, Si no em trobes darrere l’autobús i Vella xiruca. Totes ells es poden escoltar al llarg del recorregut i també s'hi projecten alguns videoclips i documentals.

Expo Grup de Folk

A més, el músic Jordi Batiste, membre del col·lectiu i responsable de bona part de la seva imatge gràfica ­—seves són algunes fotografies i portades de discos, així com la tipografia “Grup de Folk” que els il·lustrava— ha estat l’encarregat d’il·lustrar cadascuna de les dotze cançons amb un dibuix evocador, que s’han incorporat també a la mostra.

Fa cinquanta anys un grup de joves es va reunir per confeccionar un cançoner popular. Alguns d’ells al cap de poc temps van decidir cantar aquelles cançons. Es van anomenar Grup de Folk i van sacsejar la música del seu temps marcant distància respecta de la Nova Cançó. Jaume Arnella, Xesco Boix, Pau Riba i Jordi Pujol, Albert i Jordi Batiste, Sisa, Oriol Tramvia, Falsterbo 3, Jordi Roura, Consol i Ramon Casajoana, Gabriel Jaraba, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Josep Maria Camarasa, Josep Molí... formaven part d’un col·lectiu que va posar en circulació un grapat de cançons que mig segle més tard encara se segueixen cantant. Van compondre cançons originals, van cantar adaptacions de peces de folk d’arreu del món i van versionar artistes com Bob Dylan o Peter, Paul & Mary.

Tal i com explicava Marta Vallverdú a l’article “El Grup de Folk, els temps estan canviant”, publicat a L’Avenç el novembre del 2015, tot i que l’aventura del Grup de Folk va durar poc més d’un any, entre 1967 i 1968, en aquest temps van posar amb les seves cançons els fonaments del que seria el rock i el folk català posterior. La prova està en el fet que, avui, cinquanta anys després, les seves cançons continuen sent vigents.

MÉS INFORMACIÓ

Data: Fins al 29 de març.

Lloc: Arts Santa Mònica

La Rambla, 7. 08002 Barcelona

Horari: De dimarts a dissabte, de 11h a 20h; diumenge, de 11h a 17h. Dilluns, tancat.

Preu: Entrada lliure.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.