El Maricel de Sitges celebra un segle de vida amb una gran exposició

Redacció L'Avenç

diumenge, 27 de gener del 2019

cartell centenari

El Museu de Maricel celebra els seus 100 anys amb l'exposició Centenari Maricel 1918-2018 que, fins al 24 de febrer, permetrà conèixer el procés de construcció d'aquest edifici que l'acull un dels més singulars i rellevants del Noucentisme [+].

El conjunt arquitectònic i artístic de Maricel ha esdevingut una de les icòniques culturals catalanes. L'exposició, produïda per Museus de Sitges, en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat, presenta 113 obres, entre pintures, dibuixos, fotografies, rajoles, plànols i maquetes, que permeten contextualitzar la importància cabdal que va suposar aquesta extraordinària obra impulsada per l'industrial i col·leccionista nord-americà Charles Deering (1852-1927) i dirigida per l'enginyer i crític d'art Miquel Utrillo (1862-1934), així com la destacada col·lecció d'art hispànic que va atresorar aquells anys.

Centenari Maricel (1918 – 2018) ofereix un complet retrat de Charles Deering i exposa també els motius que el van dur a construir el conjunt de Maricel. D'una banda, pretén donar una visió detallada del projecte ideat per Utrillo per acomplir els ideals de Deering i que va consistir a transformar l'antic hospital de Sant Joan Baptista, edificat al segle XIV, la casa situada entre l'hospital i el Cau Ferrat (Can Xicarrons) i diversos habitatges a banda i banda del carrer de Fonollar en un magnífic conjunt arquitectònic que havia de complir les funcions de residència (Maricel de Mar) i d'espai per acollir les col·leccions d'art de l'industrial americà, el que seria el Palau de Maricel. Al sector del darrere, amb la façana a la plaça de l'Ajuntament, s'hi van construir edificis annexos i de serveis, com la casa de Miquel Utrillo, i el garatge, tot comunicat internament.

D'altra banda, la mostra aporta una visió global de la transcendència de la col·lecció de Charles Deerin, de la qual l'exposició presenta una trentena d'obres que tornen a Sitges per l'ocasió i que abracen des de l'Edat Mitjana fins a l'Art Modern. A l'exposició es poden trobar obres d'Antoni Viladomat, Hermen Anglada-Camarasa, Josep Clarà, Gustau Violet, Joaquim Sunyer, Enric Galwey, Jacques Mathey, Antoni de Ferrater, tres retaules medievals i la Mare de Déu de les Avellanes, de Bartomeu Robió, del darrer terç del segle XIV. I també obres de Ramon Casas, l'artista més representat, amb divuit olis i dibuixos, entre els quals dues pintures inèdites: Mirador de Maricel (sense data documentada) i Retrat femení (1904-05), procedents, totes dues, de col·leccions particulars.

El material exposat procedeix de diverses col·leccions públiques i privades, com el Museu Carmen Thyssen de Màlaga, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu del Modernisme de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya, l'Institut Ametller d'Art Hispànic, el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, el Museu de València o el Museu de Reus, entre d'altres. La mostra també presenta fotografies inèdites procedents de la Deering Estate (Miami), cedides expressament amb motiu del Centenari de Maricel. A més, també hi ha una rellevant mostra de documents procedents de la Biblioteca Santiago Rusiñol, l'Arxiu Històric de Sitges i el Consorci del Patrimoni de Sitges. Entre els fons privats hi ha peces cedides per les col·leccions d'Artur Ramon i Lluís Bassat.

Centenari Maricel (1918 – 2018) reivindica l'ambiciós projecte de Deering i Utrillo que, anys després dels moments de màxima esplendor del Cau Ferrat de Santiago Rusiñol, va situar novament Sitges com un referent del món cultural i artístic. Maricel va esdevenir un punt de referència dels circuits culturals del país, va atraure personalitats de tota mena, captivats pel resultat de l'obra– i des dels seus inicis, va constituir una de les millors cartes de presentació de l'excel·lència que va escenificar el Noucentisme. La destacada col·lecció d'art hispànic que va aplegar Charles Deering va contribuir a convertir Maricel en un focus d'art de primer nivell i amb ressò internacional.

MÉS INFORMACIÓ:

Dates: Fins el 24 de febrer

Lloc: Museu Maricel

Horari: De dimarts a diumenge, de 10 a 17

Carrer Fonollar s/n. Sitges

Peu: Consultar tarifes aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.