La galeria Mayoral rellegeix l’obra de Tàpies

Redacció L'Avenç

diumenge, 07 de abril del 2019

Fletxa i cordill (1974) Tècnica mixta i assemblatge sobre tela 116 x 73 cm

La galeria Mayoral de Barcelona fa 30 anys aquest 2019, i per a celebrar-ho ha preparat una programació especial al llarg de l'any, que comença amb Tàpies avui, una exposició que vol oferir una relectura de l’obra del pintor, des del present. [+]

La mostra, que inclou una dotzena de pintures de mitjà i gran format de l’any 1958 al 2000, està comissariada pel filòsof i crític d’art Arnau Puig, que va compartir amb l’artista una gran amistat des de la fundació del grup Dau al Set i que l’ha estudiat durant tota la seva trajectòria.

Les pintures, curosament seleccionades per a l'exposició per la seva contundència plàstica i força expressiva, posen l'accent en la vigència i rellevància de la feina de Tàpies — un dels artistes crucials en l'evolució de la modernitat artística a Catalunya i Espanya i un dels representants més importants de l'informalisme en l'àmbit internacional— en ple segle XXI.

Una vigència i rellevància que es posa de manifest no només en el seu llenguatge plàstic experimental, sinó també en la seva visió humanista, la reivindicació de l'emoció i la poesia, la introducció de les filosofies orientals amb un magistral ús del buit com un element més a la tela i el seu compromís cívic i social.

L’exposició s'inicia precisament l'any 1958, quan Tàpies ja ha consolidat el seu llenguatge pictòric propi, participa en la Biennal de Venècia on guanya el premi Unesco. Alterant la concepció tradicional de la superfície pictòrica i convertint-la en una espècie de mur, Tàpies hi introdueix incisions, gargots, marques, cal·ligrafies, empremtes i objectes enganxats. Una manera de fer que va esdevenir una constant al llarg de tota la seva trajectòria.

Amb motiu de l’exposició s’ha editat un llibre-catàleg, que, a més, del text del comissari Arnau Puig, inclou, entre d'altres, entrevistes en profunditat als quatre directors de la Fundació Tàpies —Manuel Borja-Villel, Nuria Enguita, Laurence Rassel i l'actual, Carles Guerra— a càrrec de Llucià Homs, així com dos assaigs de les comissàries Elise Lammer i Laura Copelin, que han realitzat una anàlisi sobre algunes de les obres de la mostra des d’una perspectiva actualitzada.

INFORMACIÓ

Lloc: Galeria Mayoral. Consell de Cent, 286, 08007 Barcelona

Dates: Fins al 13 d’abril de 2019.

Horari: De dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 hores i de 15.30 a 19.30 hores; dissabte, de 11 a 14.00. hores.

Preu: entrada lliure.Telèfon: 934 88 02 83

PER SABER-NE MÉS

Al número 336 de L'Avenç, de juny de 2008, hi podeu trobar una entrevista de Josep M. Muñoz al pintor.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.