'100 anys del TBO: una gran revista'

Redacció L'Avenç

Biblioteca de Catalunya

dimarts, 11 de abril del 2017

100 anys del TBO

Fins al dissabte 15 d’abril estarà oberta l’exposició 100 anys del TBO: una gran revista, que es pot visitar a l’Espai Zero, al vestíbul de la Biblioteca de Catalunya. La mostra commemora el centenari de la revista il·lustrada, degana de la història dels còmics a casa nostra, amb una selecció dels exemplars més característics i d’alguns dibuixos originals corresponents a les diferents etapes del TBO. [+]

En el segle XX era habitual que les editorials, un cop impresa l’obra, no retornessin els dibuixos originals als il·lustradors; sovint eren arraconats, destruïts o reutilitzats sense abonar drets d’autor. És una sort, per tant, que la Biblioteca de Catalunya pugui comptar amb documentació de l’editorial del TBO (Buigas, Estivill & Viña, S.L.).

Dins d’aquest fons, hi ha una bona i diversa mostra del que es publicava, principalment a la 2a època de la revista (1952-1972). Els dibuixos són poc més d’un centenar, però es tracta d’un conjunt variat, tant per la temàtica com pels autors, que estan majoritàriament identificats i relacionats amb la publicació; gairebé tots els originals són en tinta negra, sense acolorir. També ens han arribat més d’una setantena de documents relacionats amb l’edició de la revista (maquetes, fotolits, propaganda, capçaleres, etc.), la qual cosa permet, a part de fer estudis sobre els diferents autors, d’entendre les tècniques i el context de funcionament de l’edició d’una revista en el darrer segle. D’aquests materials, que estan complementats amb documentació diversa des dels anys trenta fins als vuitanta, es conserven un nombre important d’escriptures i contractes relatius a la societat editora, així com alguna documentació comptable.

La col·lecció de la Biblioteca de Catalunya consta d’un miler de números. De la primera època (1917-1938) i l’època sense numerar (1943-1952) es conserven exemplars purament testimonials, la segona època (1952-1972) s’ha completat en més d’un seixanta per cent. A partir dels anys 80 finals de la tercera època del TBO (1972-1983), la Biblioteca de Catalunya va començar a rebre exemplars per la via del Dipòsit Legal i, després de diverses donacions i d’una crida pública feta al voltant del 2010 per completar la col·lecció, es van augmentar la segona i tercera èpoques i es va aconseguir tenir completes la quarta (1986) i la cinquena i última (1988-1998).

A banda dels dibuixos procedents de l’editorial del TBO, la BC ha intentat completar la llista d’il·lustradors amb originals de Josep Coll i Coll. I s’ha tingut la sort de poder comptar, per a aquesta mostra, amb la col·laboració del Col·legi d’Enginyers de Barcelona, propietari del fons Ramon Sabatés, i de col·leccionistes particulars que ens han deixat números importants de l’inici de la revista.

INFORMACIÓ:

Lloc: Espai Zero, vestíbul de la Biblioteca de Catalunya (c/ Hospital, 56, Barcelona).

Data i hora: Fins al dissabte 15 d'abril. De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Preu: Entrada lliure.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.