40 aniversari del retorn del President Tarradellas

Redacció L'Avenç

dilluns, 05 de juny del 2017

Josep Tarradellas

Dimecres 7 de juny tindrà lloc a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià una jornada acadèmica en commemoració dels 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas a Catalunya sota el títol "Memòria d'una determinació". [+]

Després de trenta-vuit anys de dictadura franquista i d’un forçat i llarg exili, amb el retorn del president Tarradellas, el 23 d’octubre de 1977, Catalunya va aconseguir el restabliment de la institució d’autogovern. Després de 38 anys de dictadura franquista i del seu exili a França, Tarradellas va tornar a Catalunya el 23 d'octubre de 1977, on va ser rebut per una gran mulititud i va pronunciar les paraules que han quedat en la història del nostre país: "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!". Franco havia mort i Tarradellas va trobar-se amb el president del govern espanyol, Adolfo Suárez, per tal de negociar el restabliment de la Generalitat.

La Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona i l’Arxiu Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet) organitzen per al proper dimecres 7 de juny de 2017 el seminari “Memòria d’una determinació” en motiu del 40è aniversari del retorn del Molt Hble. Sr Josep Tarradellas, President de la Generalitat de Catalunya (1954-1980). El seminari tindrà lloc al Palau de l’Abat del Monestir de Poblet, seu de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, de dos quarts de deu del matí a les sis de la tarda i s'hi pronunciaran diverses ponències d’experts en la figura del President amb el col·loqui posterior i una taula rodona.

> El govern d’unitat (1977-1980), Josep Maria Bricall, secretari general de Presidència i conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya (1977-1980)
> Josep Tarradellas, la forja d’un líder (1899-1936), Joan Esculies, professor d’Història Contemporània a la UOC
> Josep Tarradellas i la guerra civil (1936-1939), Josep Lluís Martín Ramos, catedràtic d’Història Contemporània a la UAB
> El llarg exili a Saint-Martin-Le Beau (1939-1977), Carles Santacana, professor d’Història Contemporània a la UB
> Saint Martin-le-Beau, un petit tros de Catalunya, Josep Tarradellas i Macià, professor honorari de l’Escola Politècnica de Lausanne, Suïssa
> El retorn del president Josep Tarradellas i el restabliment de la Generalitat (1977-1980), Enric Pujol, professor d’Història Contemporània a la UAB
> Taula rodona: Francesc Bonamusa (UAB), Jordi Casassas (UB), Pelai Pagès (UB), Josep Sánchez Cervelló (URV), Joan Serrallonga (UAB)

INFORMACIÓ:

Programa complet aquí.

La inscripció és gratuïta i podeu formalitzar-la al telèfon 977 871039 (Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià) o al correu electrònic atarradellas@poblet.cat.

PER SABER-NE MÉS:

El número zero de L'Avenç, publicat el desembre de 1976, incloia una entrevista al president Tarradellas, realitzada per Leandre Colomer i Ferran Mascarell encara al seu exili francès de Saint Martin le Beau. És un document excepcional que vam reproduir al llibre Els Quatre Presidents (2010), recull de les entrevistes realitzades des de la revista a Tarradellas, Pujol, Montilla i Maragall i que us oferim ara en obert aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.