Antoni Muntadas a la Filmoteca

Redacció L'Avenç

dimarts, 25 de octubre del 2016

© Political Advertisement (1952-2016)

La Filmoteca de Catalunya ens convida avui i demà, dies 25 i 26 d'octubre, a les 18.30h a assistir a dues sessions per tal de reflexionar sobre el poder de la imatge a través de la presentació i visionat de dues obres cinematogràfiques de l’artista multimèdia Antoni Muntadas: una dedicada la propaganda electorals als EUA i l’altra, a l’experiència de la por a banda i banda de les fronteres.[+]

Antoni Muntadas (Barcelona, 1942), pioner en l’art multimèdia, s’ha dedicat especialment a emprar l’audiovisual per analitzar el poder dels mitjans de comunicació des d’un vessant polític i social. A més, també té un interès especial en temes de diversitat cultural i comunicativa.

El dimarts 25 d’octubre, el periodista i ex-corresponsal als Estats Units Antoni Bassas presentarà Political Advertisement (1952-2016), obra d’Antoni Muntadas i Marshal Reese que es va elaborar en el període de 1984 a 2016. És una antologia de propaganda electoral als Estats Units des de l’any 1952, amb la campanya d’Eisenhower de les eleccions que van trencar amb dues dècades d’hegemonia demòcrata, fins a l’actual campanya de Donald Trump i Hilary Clinton. Un treball que mostra l’evolució de les campanyes i, alhora, evidencia que, als Estats Units, la ideologia és indissoluble del màrqueting, la propaganda i el consumisme.

L’endemà, el dimecres 26 d’octubre, l’historiador i crític cinematogràfic Romà Gubern i el periodista expert en la realitat nordamericana Josep Maria Martí Font presentaran On Translation: Fear / Miedo / خوف, elaborada entre el 2005 i el 2007, una obra que se centra en dos límits territorials: el primer és la frontera entre Mèxic i els Estats Units i el segon, l’estret de Gibraltar. Muntades investiga l’experiència i la interpretació de la por a banda i banda d’aquestes fronteres, evidenciant el paper fonamental que juguen la política i l’economia en la construcció d’aquest sentiment.

INFORMACIÓ:

Data: Dimarts 25 d’octubre i dimecres 26 d’octubre de 2016

Lloc: Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya (Plaça de Salvador Seguí, 9).

Preus: tarifa normal: 4€, tarifa reduïda: 3€

PER SABER-NE MÉS:

Romà Gubern havia escrit sobre cinema i història a L’Avenç podeu consultar, per exemple, l’article ”La censura cinematogràfica i la qüestió lingüística sota el franquisme” publicat a L'Avenç núm. 59 (abril de 1983).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.