Any Joan Oliver (Pere Quart)

Redacció L'Avenç

dissabte, 26 de novembre del 2016

Any Joan Oliver

El proper dimarts 29 de novembre a les 19h., la Biblioteca de Catalunya acull un acte d’homenatge a Joan Oliver, també conegut com a Pere Quart, el pseudònim que l’autor emprà com a poeta. El dia escollit coincideix amb l’aniversari de Joan Oliver, que va néixer a Sabadell el 29 de novembre de 1899.

L’endemà, dimecres 30 de novembre a les 20h., tindrà lloc un altre acte d’homenatge al poeta aquest cop amb la ciutat de Sabadell com a escenari, concretament, al Teatre Municipal La Faràndula.[+]

Tots aquests esdeveniment s’emmarquen dins la programació de l’Any Joan Oliver, que té lloc amb motiu del fet que aquest 2016 es compleixen 30 anys de la seva mort.

Pel que fa a l’activitat de la Biblioteca de Catalunya, un dels protagonistes principals de l’activitat serà el PEN Català, una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana creada l’any 1922 per Josep M. López-Picó i Carles Riba. El mateix Joan Oliver en fou president des de l’any 1973 al 1976. Aquesta plataforma presentarà un àlbum de documents fotogràfics i textos inèdits de Joan Oliver que es distribuirà gratuïtament a les persones assistents.

Albúm sobre Joan Oliver © PEN Català

A més d’aquesta presentació, en l’acte també es comptarà amb les intervencions d’Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya; Carme Arenas, presidenta del PEN Català; Antoni Dalmases, escriptor i Anton Carbonell, coordinador de l’àlbum i membre del col·lectiu ‘Pere Quart’. Finalment, Sílvia Oliver, filla de Joan Oliver, serà l’encarregada de clourà l’acte recitant l'Oda a Barcelona.

En relació a l’acte que se celebrarà al Teatre la Faràndula a Sabadell, cal saber que l’activitat consisteix en un espectacle conduït per Josep Julien titulat Al capdavall som bàrbars (títol de l’espectacle és manllevat d’uns versos que Pere Quart dedica al poeta Joan Maragall –fill de mare sabadellenca) que desgranarà les cinc grans etapes de la vida del poeta a partir de càpsules teatrals, poètiques i musicals.

Roda de premsa de la presentació Al capdavall som tots bàrbars

A més de Josep Julien, hi participaran el cor Vakombà, El Petit de Cal Eril, Feliu Ventura, Meritxell Gené, Carlota Olcina, Bernat Quintana, Toni Xuclà, Gemma Humet, Txell Sust, Guillamino, Quico Pi de la Serra, Lu Rois, Joana Vilapuig, Marc Balaguer, Al Galliner, Teatre Sant Vicenç, Josep M. Roviralta, Enric Casasses, Blanca Llum Vidal, Martí Sales, Núria Martínez-Vernis, Vicenç Altaió, Josep Pedrals, Roc Casagran, Pau Llonch, Ignasi Riera i Sílvia Oliver –filla del poeta.

Consulteu l’agenda d’activitats programades a la pàgina web de l’Any Oliver.

INFORMACIÓ:

Data: Dimarts 29 de novembre de 2016. A les 19 h./ Dimecres 30 de novembre de 2016. A les 20 h.

Lloc: Biblioteca de Catalunya (Carrer de l'Hospital, 56, Barcelona)/ Teatre Municipal La Faràndula (Carrer de la República, 33, Sabadell).

Entrada Lliure. Aforament limitat. Descarregueu-vos la invitació a la pàgina web. / Compra les entrades de l’espectacle teatral aquí.

PER SABER-NE MÉS:

Llegir l’exili, llibre editat a cura de Maria Campillo que ¡nclou treballs, entre altres autors, de Joan Oliver. Va ser publicat l’any 2011 per L’Avenç en el número 2 de la col·lecció anomenada Traces de Llibres.

Article «Enyorada gent de Bompiani City»: el diàleg epistolar entre Oliver i Molas escrit per Àlex Broch amb motiu de la publicació, a cura de Xavier Garcia, de les cartes encreuades entre Joan Oliver i Joaquim Molas. Article publicat a L'Avenç núm. 418 (desembre de 2015).

Ressenya escrita per Miquel M. Gibert de la publicació d’un epistolari entre Xavier Benguerel i Joan Oliver, publicada a L'Avenç núm. 244 (gener de 2000).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.