Any Puig i Cadafalch

Redacció L'Avenç

dissabte, 31 de desembre del 2016

Puig i Cadafalch

El 2017 que demà comença ha estat declarat per la Generalitat de Catalunya 'Any Puig i Cadafalch', amb motiu dels 150 anys del seu naixement, i durant el qual tindran lloc un gran nombre d'activitats per difondre l'acció cívica i cultural de l'arquitecte català. [+]


La commemoració se centrarà en la obra arquitectònica, arqueològica i d’historiador de l’art de Puig i Cadafalch, però també en la seva acció política i de govern, des d’on va idear, impulsar i dirigir projectes de gran importància pel país com la Mancomunitat de Catalunya, de la qual va ser president.

Els comissaris de la commemoració són Mireia Freixa, catedràtica del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i directora del grup de recerca "GRACMON Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporani”, i Eduard Riu-Barrera, arqueòleg i historiador del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

Entre les activitats previstes, destaca el “Congrés Puig i Cadafalch, Arquitecte de Catalunya”, que se celebrarà a Barcelona i Mataró el mes d’octubre; l’exposició “J. Puig i Cadafalch. Arquitectura, història, art i política”, coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya, així com un documental per a donar a conèixer la figura polièdrica de l’arquitecte, impulsat pel Departament de Cultura i Televisió de Catalunya. L’Ajuntament de Mataró, localitat natal de l'arquitecte, amb la col·laboració del teixit associatiu de la ciutat, ha programat un ampli conjunt d’activitats dedicades a la figura de Puig i Cadafalch, des de les de caire més acadèmic, com conferències i taules rodones, fins a les de caire divulgatiu i ciutadà, com ara espais radiofònics, premis, concurs de fotografia, la ruta turística “El Triangle Modernista”, activitats familiars i educatives, tallers, etc. La commemoració també preveu actes a l’estranger. A París tindran lloc les jornades commemoratives “J. Puig i Cadafalch i la cultura francesa”, coorganitzades pel Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona i Institut Ramon Llull, i la Universitat de Harvard acollirà la jornada commemorativa “El curs d’art romànic de J. Puig i Cadafalch a Harvard (1924-1925)”. Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867 - Barcelona, 1956) és un dels referents del modernisme català, conegut entre d’altres pels edificis de la Casa Amatller i la Casa de les Punxes de Barcelona. De la seva obra a Mataró en destaca la reforma del Saló de Sessions de l’Ajuntament i la decoració de l’enteixinat del sostre, l’edifici d’El Rengle de la plaça Gran, la botiga La Confianza, així com la Casa Parera i la Casa Sisternes. També va ser especialista en l’art romànic, sent el promotor de les excavacions d'Empúries a partir del 1908. Puig i Cadafalch va combinar la seva faceta d’arquitecte amb la de polític, exercint com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona, diputat a les Corts Espanyoles, diputat provincial, i finalment com a president de la Mancomunitat de Catalunya (1917–1924).

PER SABER-NE MÉS:
Us recomanem dos articles publicats a L'Avenç:

> "Josep Puig i Cadafalch, una de les figures cabdals del nostre país", de Mercè Vidal, publicat a L'Avenç 262, setembre de 2001.

> "La modernitat de Puig i Cadafalch", de Ramon Grau, publicat a L'Avenç 266, gener de 2002.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.