Anys 70: l’esquerra al sud d’Europa

Redacció L'Avenç

dimecres, 09 de novembre del 2016

Manifestació treballadors, 1977 © Jordi Soteras

Demà, dijous 10 de novembre, des de les 9.30h fins a la tarda -última activitat s’inicia a les 17.30h-, el MUHBA Plaça del Rei acull una jornada internacional de debat centrada en l’anàlisi i la interpretació dels canvis històrics (socials, culturals, econòmics i polítics) i de les dinàmiques que es van generar a les societats del sud d’Europa durant els anys setanta. [+]

Durant els anys setanta a Espanya, Grècia i Portugal queien els règims dictatorials a partir de l’inici dels processos de mobilització social i canvi polític de diferent signe, que, finalment, van donar lloc a règims democràtics. A Itàlia, la situació política i social que es vivia ha estat definida com “els anys de plom” per la combinació d’inestabilitat i violència política. A França es forjava una política d’aliances que es va manifestar en la “Unió de l’esquerra”. En el conjunt de tots aquests processos, els moviments socials i la societat civil organitzada van jugar papers protagonistes.

Amb motiu de la celebració enguany del 40è aniversari de les grans mobilitzacions socials que es van produir l’any 1976 durant el procés de transició de la dictadura a la democràcia a Espanya, la Fundació Cipriano García de CCOO i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB, en col·laboració amb el MUHBA, Segle XX revista catalana d’història i el CEFID de la UAB organitzen aquesta jornada. La proposta està coordinada per Javier Tébar, director de l’Arxiu Històric de CCOO, i compta amb un comitè científic format pel Jordi Guixé, Steven Forti, Paola Lo Cascio, Andreu Mayayo, Carme Molinero, José Manuel Rúa i Nadia Varo.

A continuació, us deixem amb una selecció de les conferències. Per accedir a la programació completa cliqueu aquí:

10.00 h Conferència inaugural: L’esquerra en la dècada dels anys setanta al sud d’Europa: davant de quin punt d’inflexió es va trobar? Geoff Eley, professor d’Història Contemporània de la University of Michigan. Presentació i moderació: Andreu Mayayo, director de Segle XX, revista catalana d’història i professor de la UB.

16.30 h L’esquerra a Espanya durant els anys setanta: de la mobilització antifranquista a les crisis. Carme Molinero, catedràtica de la UAB i directora del CEFID-UAB. Presentació i moderació: Jordi Guixé, director de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB.

17.30 h Presentació de llibre Las izquierdas en tiempos de transición, PUV, 2016. Intervindran els editors del llibre Carme Molinero i Pere Ysàs, catedràtics de la UAB i membres del CEFID.

INFORMACIÓ:

Data: Dijous 10 de novembre. Obertura a les 9.30h i última activitat a les 17.30h.

Lloc: Sala de Martí l’Humà del MUHBA Plaça del Rei (Plaça del Rei, s/n, 08002).

Entrada gratuïta. Es recomana reserva prèvia: reservesmuhba@bcn.cat/ 93 256 21 22.

PER SABER-NE MÉS:

Els anys del PSUC. El partit de l’antifranquisme (1956-1981) llibre escrit per Carme Molinero i Pere Ysàs i publicat l'any 2010 per Els llibres de L'Avenç dins la col·lecció Sèrie Assaig.

La veu del PSUC. Josep Solé Barberà, advocat, escrit per Andreu Mayayo i publicat l'any 20007 per Els llibres de L'Avenç dins la col·lecció Sèrie Assaig.

"Una nova mirada sobre la transició" article de Carme Molinero i publicat a L'Avenç núm. 307 (novembre de 2005).

"L’esfondrament de la dictadura franquista", article de Pere Ysàs i publicat a L'Avenç núm. 307 (novembre de 2005).

Entrevista a Carme Molinero, a càrrec de Xavier Carmaniu publicada a L'Avenç núm. 294 (setembre de 2004).

Entrevista amb Andreu Mayayo a càrrec de Xavier Carmaniu publicada a L'Avenç núm. 279 (abril de 2003).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.