Arquitectura Espanyola, 1939-1975

Redacció L'Avenç

divendres, 28 de octubre del 2016

Cartell Arquitectura Espanyola, 1939-1975 © MUME

Fins el 31 de desembre de 2016 podeu visitar al hall del MUME “Arquitectura Espanyola, 1939-1975”, una proposta visual de l’artista Domènec que es programa dins la secció Art i Memòria del MUME amb l’objectiu de visibilitzar una realitat poc coneguda: el treball forçat que varen patir els presos de la dictadura franquista. [+]

Per tal d’elaborar aquesta mostra, Domènec va dur a terme una recerca sobre l’explotació laboral a la qual van ser condemnats centenars de milers de presoners republicans per part del règim franquista. El Canal del Gualdalquivir i el Valle de los Caídos són dos exemples de construccions que utilitzaven aquest tipus de mà d’obra: captiva i barata. Aquesta pràctica va afavorir a empresaris i industrials afins a la dictadura en un període que s’estengué fins molt més enllà de la postguerra.

Les fonts d’informació de l’artista han estat, d’una banda, la revista d’arquitectura i urbanisme Reconstrucción —editada per la Dirección General de Regiones Devastadas y Reparaciones, un pamflet de luxe al servei de la propaganda del regim i de la difusió de les idees estètiques dels arquitectes feixistes— i, d’altra banda, els treballs d’investigació de diferents historiadors contemporanis que han posat llum sobre aquesta gran maquinària econòmica sustentada pel treball forçat.

Portada revista Reconstrucción. Font: e-rph

Amb una estètica intencionadament freda i racional, la mostra consta d’una sèrie de 10 imatges. La resolució formal del projecte és la pròpia d’una exposició de projectes arquitectònics, com les que cada any organitzava el Servicio Nacional de Regiones Devastadas y Reparaciones. Domènech, però, hi incorpora els anys de realització, el nom dels arquitectes i la informació del nombre de presoners republicans que van ser utilitzats en les tasques de construcció i, d'aquesta manera, ens revela el rastre arquitectònic d’un crim humà i polític.

INFORMACIÓ:

Data: fins el 31 de desembre de 2016. Horaris: de dimarts a dissabte de 10:00 h a 18:00 h · Diumenges i festius de 10:00 h a 14:00 h · Dilluns tancat

Lloc: Hall del Museu Memorial de l'Exili (MUME) (c/Major, 43-47, 17700, La Jonquera).

Entrada: consulteu aquí les condicions de les diverses tarifes.

PER SABER-NE MÉS:

"Anys de Silenci i anys de veritat", escrit per Manel Perona i publicat a L'Avenç núm.299 (febrer de 2005) .

"Repressió franquista i memòria històrica", escrit per Francisco Morente i publicat L'Avenç núm.226 (maig del 1998).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.