Autoficció i literatura catalana contemporània

Redacció L'Avenç

dimarts, 10 de gener del 2017

agenda

Amb el títol de "Les màscares del jo i la capacitat d'observació", l'escriptor Adrià Pujol Cruells imparteix aquest curs sobre literatura d'autoficció a l'Escola Bloom de Barcelona, del 18 de gener al 5 d'abril. [+]

A finals dels anys setanta del segle passat es va legitimar l’híbrid entre ficció i biografia i ja en el segle XXI, un seguit d'escriptors catalans s’estan donant a conèixer amb obres de ficció plenes de referents autobiogràfics. Aquest curs sobre la literatura del jo es fixarà en quatre punts principals: la incidència de les xarxes socials, una certa fal·lera per l’individualisme carismàtic entre els autors i els seus personatges, l’autoficció com a emmascarament del jo i la mirada sobre el món contemporani.

Les lectures proposades en el curs són:

- Adam, Miquel (2015) Torero d’hivern. Barcelona: Edicions 1984.

- Ballbona, Anna (2016) Joyce i les gallines. Barcelona: Anagrama

- Díaz, Jenn (2015) Mare i filla. Barcelona: Ara Llibres.

- Forns, Albert (2016) Jambalaia. Barcelona: Anagrama.

- Kopf, Alícia (2016) Germà de gel. Barcelona: L’Altra Editorial.

- Sanmartí, Valero (2016) Los del sud us matarem a tots. Barcelona: Malesherbes.

- Sucunza, Isabel (2012) La tienda y la vida. Barcelona: Blackie Books.

- Todó, Joan (2013) L’horitzó primer. Barcelona: L’Avenç.

Adrià Pujol Cruells (Begur, 1974) és antropòleg i escriptor. Actualment s’encarrega de la museografia del Museu d'Etnologia de Barcelona, tasca que compagina amb la docència. Escriu en diversos mitjans i ha traduït obres de Claude Lévi-Strauss, Louis Calaferte i Georges Perec. El seu darrer llibre publicat és Guia sentimental de l’Empordanet (Pòrtic, 2016). Enguany ha estat l’escriptor convidat a L’Avenç amb els seus relats mensuals “Els barcelonins”. Aquest mes de febrer publica a Els Llibres de L'Avenç la seva versió de L'Eclipsi, de Georges Perec.

Podeu consultar el programa complet aquí.

INFORMACIÓ:

Data: del 18 de gener al 5 d'abril de 2017

Horari. Curs presencial, els dimecres, de 19 a 21h. en 12 sessions.

Preu: 290€

PER SABER-NE MÉS:

L'Avenç dedica una atenció especial a la literatura del jo. A la revista, dins la secció Relats, cada any convida a un escriptor diferent a escriure una peça mensual. Aquest exercici de creació ha portat a escriptors com Jordi Puntí, Manuel Baixauli, Emili Manzano, Joan Todó ("El melic del món", publicat en forma de llibre el 2013 amb el títol de L'horitzó primer), Josep M. Fonalleras, Imma Monsó, i d'altres. El 2016 l'escriptor convidat ha estat Adrià Pujol, precisament, amb la seva sèrie "Els barcelonins" i enguany ho és Anna Ballbona amb "Disbarats". Alguns d'ells han seguit treballant els textos per donar-los format de llibre dins la sèrie Literatures d'Els Llibres de L'Avenç. Podeu consultar aquests i la resta de títols publicats, també traduccions aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.