Buscant refugi

Redacció L'Avenç

dissabte, 15 de octubre del 2016

caminshostils.jpg_1834477845

Durant la propera setmana, podeu assistir a dues activitats dedicades a les persones refugiades. La primera és el dilluns 17 d’octubre i consisteix en una jornada de debat a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona sota el títol “Camins hostils”. La segona proposta és un acte titulat "El filat que mai s'acaba", que s'inclou una conferència de Sami Naïr i se celebrarà el dimecres 19 d’octubre al CCCB.

A més, us recomanem també l’exposició temporal "FugiRfugi", que es pot visitar fins el 6 de novembre al Museu Memorial de l'Exili (MUME) [+]

Actualment, milers de persones que busquen refugi a Europa s'enfronten a unes condicions dramàticament infrahumanes que acaben amb les seves vides o els deixen en una situació molt precària. Davant la insuficiència de reacció per part dels organismes i els representants polítics, són diverses les activitats que s'organitzen des d'institucions culturals per promoure la consciència i reflexió ciutadana entorn del tema.

La jornada titulada "Camins hostils. D'un Orient Mitjà en guerra a les portes tancades d'Europa" del proper dilluns 17 d'octubre està organitzada per l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), en col·laboració amb el Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona. Per consultar tota la programació cliqueu aquí.

Pel que fa a l'acte "El filat que mai s'acaba", està organitzat pel Memorial Democràtic i preveu, entre altres intervencions, una conferència titulada "Les crisis d'Europa" de l'expert en moviments migratoris, Sami Naïr. Podeu llegir-ne tots els detalls aquí. L’acte s’enmarca en la trobada Memòria i èxode: passat i present, de la Internacional Coalition of Sites of Conscience, una xarxa internacional de la qual forma part el Memorial Democràtic i que aplega prop de 200 entitats memorials d’arreu del món.

Cartell exposició fugiRfugi

Finalment, "FugiRfugi", disponible al Museu Memorial de l'Exili (MUME) fins el 6 de novembre, és una exposició multidisciplinària i col·lectiva que pertany al cicle expositiu Empordoneses, que té com a fil conductor creatiu per a tots els participants la realitat dels refugiats. "FugiRfugi" mostra obra d'una trentena d'artistes. Consulteu-ne els detalls aquí. Durant la inauguració de la proposta Jordi Font, el director del museu, va subratllar en referència a la proposta que “un museu sobre el nostre exili de 1939 també ha de tenir en compte els exilis i desplaçaments forçosos de població actuals. El vincle amb el present contribueix a la sensibilització i a la formació crítica de la ciutadania.”

INFORMACIÓ:

Data: "Camins hostils": dilluns 17 d'octubre de 2016. Des de les 9.30h fins a les 18h. "El filat que mai s'acaba": dimecres 19 d'octubre de 2016. A les 19h. "FugiRfugi": fins el 6 de novembre de 2016. Consulteu aquí els horaris.

Lloc:"Camins hostils": Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la UB (Montalegre, 6, Barcelona)."El filat que mai s'acaba": CCCB (Montalegre, 5, Barcelona), "FugiRfugi": Museu Memorial de l'Exili (c/Major, 43-47, 17700, La Jonquera).

Entrada: "Camins hostils": entrada gratuïta. Cal inscriure's prèviament: activitats.icip@gencat.cat o 93 554 42 86. "El filat que mai s'acaba": entrada gratuïta. Aforament limitat."FugiRfugi": consulteu aquí les condicions de les diverses tarifes.

PER SABER-NE MÉS:

"Una Unió Europea sense unitat? Respostes a la crisi dels refugiats", escrit per Blanca de Riquer Gatell i publicat a L'Avenç, num. 419, (gener de 2016)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.