Cendrós, un empresari d'acció!

Redacció L'Avenç

dijous, 05 de gener del 2017

Cendrós Oliver

La Generalitat de Catalunya recorda el mecenatge i l’activisme de J.B. Cendrós a favor de la cultura catalana en una exposició que es presenta a la Sala 4 del Palau Robert fins al 30 d’abril del 2017. [+]

Joan Baptista Cendrós i Carbonell (Barcelona 1916-1986) va ser un industrial conegut per l'aftershave Floïd, que no tan sols va provocar una revolució en el món de la cosmètica masculina sinó que va convertir-se en un dels mecenes més originals del segle XX a Catalunya. D'ell es pot destacar que va ser un dels cinc empresaris fundadors d'Òmnium Cultural el 1961 (junt amb Lluís Carulla i Canals, Fèlix Millet i Maristany, Pau Riera i Sala i Joan Vallvé i Creus), va ser l'ideòleg del Premi Sant Jordi (1959) i va sacsejar el món editorial en repatriar les Edicions Proa (1964). L'exposició, comissariada pel periodista i escriptor Genís Sinca i la promotora cultural Laura Cendrós, se centra en algunes de les seves accions amb més projecció pública: Cendrós va ser responsable de la publicació en català de les novel·les de James Bond, i va passar a ser conegut per haver estat l'editor capaç de publicar en català els 'Tròpics' d'Henry Miller, o d'haver descobert Terenci Moix. L'empresari del Floïd va marcar una època a nivell iconogràfic amb els seus anuncis publicitaris o les sonades campanyes de Sant Jordi, però, sobretot, per haver estat responsable directe de campanyes no menys espectaculars, encara que desconegudes, com la recuperació de la figura del poeta Josep Carner o per haver estat el patrocinador del debut d'en Raimon a París, el 1966.

INFORMACIÓ:

Data: Fins al 30 d’abril de 2017

Lloc: Palau Robert (Pg de Gràcia 107, Barcelona)

PER SABER-NE MÉS:

El mateix J.B. Cendrós va escriure a L'Avenç sobre la fundació d'Òmnium Cultural. Podeu recuperar els articles aquí i aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.