Cubisme i guerra: els artistes

Redacció L'Avenç

dilluns, 14 de novembre del 2016

exposicio-cubisme-i-guerra-museu-picasso

Amb motiu de l’exposició Cubisme i guerra. El cristall dins la flama, que es pot visitar fins el 29 de gener de 2017, el Museu Picasso organitza un cicle de conferències. Les pròximes sessions se celebraran els dijous dies 17, 24 de novembre i 1 de desembre a les 19h i se centraran, respectivament, en Juan Gris, María Blanchard i Pablo Picasso, amb l’objectiu d’aproximar-nos a aquestes figures particulars i a la seva resposta específica a l'angoixa, el dolor i el perill que va significar el conflicte de la Primera Guerra Mundial (1914-1918).[+]

Cubisme i guerra. El cristall dins la flama és una exposició organitzada i produïda pel Museu Picasso de Barcelona i comissariada per l’historiador de l’art Christopher Green. La mostra, que aplega un total de 68 obres entre les quals hi ha pintures, escultures, gravats, dibuixos i una selecció de documents d’un període molt concret, de 1913 a 1919, estudia el cubisme en relació amb els esdeveniments bèl·lics de la Primera Guerra Mundial.

Concretament, s’interessa per com els cubistes de París van mantenir obertes les possibilitats plantejades en pintura i escultura abans del 3 d’agost del 1914, data en què Alemanya declara la guerra a França. Per tant, la proposta explora la supervivència, en un context bèl·lic, de l'avantguarda artística europea establerta a París. Entre els artistes representats conjuntament amb Pablo Picasso, hi trobem María Blanchard, Georges Braque, Juan Gris, Jacques Lipchitz, Henri Laurens i Henri Matisse.

A continuació, podeu llegir els detalls de les pròximes intervencions del cicle:

Dijous 17 de novembre: Juan Gris
Juan Manuel Bonet (director, Instituto Cervantes París)

Dijous 24 de novembre: María Blanchard
María José Salazar (conservadora, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía)

Dijous 1 de desembre: Pablo Picasso
Malén Gual (conservadora de la Col·lecció, Museu Picasso)

A més, en el marc de l’exposició, el Museu Picasso organitza altres activitats, entre les quals trobem un taller familiar, un taller d’adults i una col·laboració amb el Conservatori de Liceu. Podeu consultar-ne la informació a la secció "Activitats" d’aquesta pàgina web.

INFORMACIÓ:

Data: Dijous 17, 24 de novembre i 1 de desembre. A les 19 h.

Lloc: Punt de trobada: plaça Sabartés, 1, Barcelona.

Entrada gratuïta. Aforament limitat.

PER SABER-NE MÉS:

El darrer número de L'Avenç, el núm. 428 (novembre de 2016), compta amb un article dedicat íntegrament a l'exposició : "El cristall dins la flama", escrit per Fèlix Fanès, catedràtic d'història de l'art a la UAB.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.