D.O. Europa 2016

Redacció L'Avenç

dimarts, 11 de octubre del 2016

Capçalera D.0.Europa

Aquest proper dijous 13 d’octubre s’inicia la tercera edició de D.O. Europa, un cicle de converses amb pensadors i intel·lectuals que, des de trajectòries diverses, tractaran qüestions clau en relació a l’actual situació d’Europa. Com en les edicions anteriors, la periodista Mònica Terribas n’és la comissària i és també l’encarregada de conduir els debats, que tindran lloc a El Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM) durant quatre vespres (a partir de les 19h) dels mesos d’octubre (dijous 13 i dijous 27) i de novembre (dijous 3 i dimarts 15). [+]

“Té futur Europa tal i com la coneixem avui en dia?”. Aquesta pregunta, que prendrà un paper primordial en l’últim debat del cicle, sintetitza la inquietud que motiva la proposta i que apareix de fons en tots els diàlegs que la conformen. L’escassa participació ciutadana a nivell polític, la falta de reacció davant la situació de les persones refugiades, la progressiva pèrdua de confiança ciutadana en la Unió Europea. Aquestes són algunes de les crisis que amenacen l’Europa del present.

Davant d’aquesta situació, el cicle ens convida a reflexionar sobre temes que ens poden ajudar a entendre millor aquesta construcció social, econòmica, institucional i d’identitat compartida que és Europa.

El proper dijous 13 d’octubre l’objecte de debat serà la democràcia i la participació ciutadana. Chantal Mouffe, experta en filosofia contemporània, parlarà sobre la difusió a nivell europeu del fenomen anomenat “la nova política”.

Cartell D.O Europa

A continuació, podeu consultar els interlocutors, el tema i els detalls pràctics de les quatre intervencions. Per tal d’aprofundir en la trajectòria acadèmica i l’obra dels experts convidats accediu al programa aquí.

Diàleg 1- Dijous 13 d’octubre de 2016 a les 19h.

Tema: Democràcia i participació ciutadana. La ‘‘nova política’’ aterra a Europa?, amb la participació de Chantal Mouffe.

Diàleg 2- Dijous 27 d’octubre de 2016 a les 19h.

Tema: “Refugiats: les vergonyes d’Europa al descobert”, amb la participació de Loretta Napoleoni i Sami Naïr.

Diàleg 3- Dijous 3 de novembre de 2016 a les 19h.

Tema: “Moviments socials i democràcia. És possible una nova Europa?”, amb la participació de Boaventura de Sousa Santos.

Diàleg 4 Dimarts 15 de novembre a les 19h.

Tema: “El moment més delicat de la Unió Europea”, amb la participació de Viviane Reding.

INFORMACIÓ:

Dates: Dijous 13 i dijous 27 d’octubre i dijous 3 i dimarts 15 de novembre del 2016. A partir de les 19h.

Lloc: A la sala Moragues de El Born CCM.

Entrada gratuïta. Aforament limitat.

PER SABER-NE MÉS:

Diversos articles sobre el D.O.Europa, tant d'edicions anteriors com d'aquesta, publicats al diari digital de cultura Núvol.

"Una Unió Europea sense unitat? Respostes a la crisi dels refugiats", escrit per Blanca de Riquer Gatell i publicat a L'Avenç, num. 419, (gener de 2016).

“La difícil construcció de la sobirania europea”, escrit per Andreu Missé i publicat a L’Avenç núm. 400 (abril de 2014).

"Europa, Europa", publicat a l'editorial de L'Avenç núm. 374 (desembre de 2011).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.