Del Marroc i de Catalunya

Redacció L'Avenç

dimecres, 11 de gener del 2017

Del Marroc i de Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya proposa amb l’exposició “Del Marroc i de Catalunya. Memòria viva entre emigració i arrelament” un apropament al fenomen de l’emigració marroquina a Catalunya tot posant l’èmfasi en l’aportació d’aquest col·lectiu al desenvolupament econòmic, social i cultural del nostre país. [+]

L'exposició dibuixa un pon entre passat i present com un instrument de memòria crítica de la societat catalana, de mediació i democratització cultural i, alhora, de trobada i de diàleg intercultural.

L’emigració del Marroc vers Catalunya es va iniciar fa ja més de mig segle. Aquesta mobilitat humana, que va començar a finals de la dècada dels seixanta del segle passat i ha perdurat fins avui de manera extensiva arreu del territori català, ha construït un lligam estable entre ambdues societats. Actualment, prop de tres-centes mil persones d’arrels marroquino-catalanes viuen a Catalunya, i una cinquena part d’elles ja han nascut en aquesta terra.

A partir de tres àmbits "Presències, Experiències, Interaccions", s'epxlica com l’experiència migratòria ha configurat la memòria particular de moltes famílies d’origen marroquí, que han vist néixer i créixer aquí els seus fills, amb la qual cosa han transformat l’emigració en arrelament. Un arrelament que es troba en procés i que és resultat de la interacció i el contacte amb la societat catalana que, en major o menor grau, ha sabut oferir a aquest col·lectiu oportunitats per integrar-s’hi.

La mostra, que també itinerarà per Catalunya, ha estat comissariada per Jordi Moreras, antropòleg i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
INFORMACIÓ:
Data: Fins al 19 d efebrer de 2017Lloc: Museu d'Història de Catalunya (Palau de Mar, Plaça de Pau Vila, 3 Barcelona)
PER SABER-NE MÉS:
Us recomanem l'article de l'arabista Eloy Martín Corrales "Catalunya i el Marroc, un segle i mig de relació", a L'Avenç núm. 256, abril 2001.
Sobre la immigració a Catalunya, destaquem el llibre d'Andreu Domingo Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional, Premi Ciutat de Barcelona d'Assaig, 2014

 

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.