Dia Internacional dels Arxius

Redacció L'Avenç

dijous, 08 de juny del 2017

Arxius

Demà és el Dia Internacional dels Arxius i amb aquest motiu durant tota aquesta setmana estan tenint lloc de manera simultània nombroses activitats culturals. En particular dissabte dia 10 es concentren propostes de portes obertes arreu. [+]

A través del Dia Internacional d’Arxius la comunitat professional d’arxivers pretén: conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius perquè aquests constitueixen la base dels seus drets i de la seva identitat; sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament; sensibilitzar tant el sector públic com el privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar l’accés als mateixos; conscienciar la ciutadania sobre la singularitat dels documents conservats en els arxius; promoure i millorar la imatge dels arxius a nivell mundial.

Totes les activitats es poden seguir a Twitter amb l'etiqueta #DIAC17 però aquí en destaquem algunes:

► Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Jornada de Portes Obertes amb visites lliures i guiades gratuïtes. Dissabte 10 de 10 a 20h. Enguany l'Arxiu celebra, a més, el seu primer centenari.

Arxiu Contemporani de Barcelona. Recorregut d'autor. «Les sorpreses de l'arxiu. Fotògrafs del segle XIX a Barcelona» a càrrec de la professora d’Història de l’Art i de la Fotografia de la Universitat Pompeu Fabra, María de los Santos García Felguera. Dilluns 12, de 17.30 a 19.00 hores

Arxiu Nacional de Catalunya. Jornada de Portes Obertes. Dissabte 10 de 10 a 14h, amb visites guiades i tallers especialitzats. AMb motiu de la diada també s'ha progranat l'exposició «All yours Yesterdays: la vida a través de l’objectiu dels primers fotògrafs d’Europa (1839-1939)».

Arxiu Ernest Lluch i Martín. Jornada de portes obertes Dimecres 14 a les 12.15h. Visita guiada a l’arxiu i a la seu de la Fundació on s’hi exhibeix l’exposició “Ernest Lluch, l’esforç per construir un país”.

PER SABER-NE MÉS:

D'altra banda, tant L'Avenç com els Plecs d'Història Local han dedicat la seva atenció al tema dels arxius, us en recomanem dos dels més recents:

> "Arxius i identitat. Les reflexions d'un historiador", de Borja de Riquer, a L'Avenç 399, de març de 2014.

> "Arxius en ebullició. Compromís cívic en l'era post-patrimoni", de Joan Soler Jiménez, a L'Avenç 405, d'octubre de 2014.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.