El Bocaccio i la 'gauche divine'

Redacció L'Avenç

dilluns, 13 de febrer del 2017

Teresa Gimpera

Avui fa exactament cinquanta anys de la inauguració de la discoteca Bocaccio, punt neuràlgic de la Gauche Divine barcelonina dels anys seixanta. [+]

El 13 de febrer de 1967, el Bocaccio obria les seves portes al carrer Muntaner de Barcelona. Amb una vida relativament curta, la discoteca va esdevenir el lloc de reunió principal de tot un grup de joves, i no tan joves, que, davant la política repressiva del règim franquista, van intentar sintonitzar amb els avenços del món, sobretot l'anglosaxó i americà.

Aquest grup, amb integrants de la talla d'Oriol Regàs, Teresa Gimpera, Xavier Miserachs, etc., va ser batejat per Joan de Sagarra, des de les pàgines de Tele/eXprés, com a Gauche Divine. S'hi adheriren (o, més ben dit, hi confluiren) personalitats d'àmbits molt diferents: hi trobem artistes, escriptors, models, músics, editors. La majoria provenien de les capes altes de la societat, però també n'hi havia de classe baixa. Els agermanava, això sí, tot un corrent d'idees i un cert punt d'esnobisme, així com una declarada aspiració de consolidar els seus projectes personals, la seva carrera professional.

Marta Vallverdú assenyala que el noctambulisme és un dels principals trets que els defineix, i és que en aquest espai nocturn que era el Bocaccio, entre whisky i whisky, de ben segur que van aprendre a conèixer-se i a fer més estrets els seus lligams.

PER SABER-NE MÉS:

Recomanem, per a saber-ne tots els detalls, l'article "Gent del Bocaccio. La Gauche Divine", de Marta Vallverdú, aparegut en el número d'aquest mes de L'Avenç.

I també recomanem els articles sobre la cultura catalana als anys 60 que la mateixa autora ha anat publicant els darrers temps a L'Avenç: "La Gran Enciclopèdia Catalana: crònica d’una aventura", "Els primers anys d’Òmnium Cultural (1)", "Els primers anys d’Òmnium Cultural (i 2)", "El realisme històric, l’agitació cultural dels anys seixanta", "No serem moguts, els universitaris catalans de finals dels 60", "La Nova Cançó. Fer un niu a l'orella de la gent", "El Grup de Folk, els temps estan canviant" i "Els orígens de Rosa Sensat".

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.