El Museu presenta...

Redacció L'Avenç

divendres, 09 de juny del 2017

Banderes Velera Mataronina

El Museu d’Història de Catalunya exhibeix, dins el programa El Museu presenta, dues banderes que formen part d’una adquisició de sis, pertanyents totes al període de la Guerra Civil (1936-1939).Es tracta d’un conjunt de banderes que representen institucions, partits polítics, sindicats i l’exèrcit i, de les quals, una part correspon al període revolucionari. [+]

Totes aquestes banderes provenen de l’antiga fàbrica, ubicada a Mataró, coneguda amb el nom de «Velera Mataronina» i que es dedicava a la confecció de veles de vaixells i tendals. Durant els anys de la Guerra Civil, l’empresa va ser col·lectivitzada i va ampliar la seva producció a la fabricació de banderes i pancartes de caire polític. Cap als anys seixanta, la fàbrica va cessar l’activitat per convertir-se en un taller mecànic i, al juny del 2008, degut a unes reformes que es van fer al taller, van sortir plegades un centenar de banderes entre la part posterior d’un armari i la paret.

Per les seves característiques, aquestes banderes, es poden relacionar amb partits polítics i grups de la Guerra Civil, ja que són republicanes, catalanistes, pertanyents a les Brigades Internacionals, a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), a la Unió de Rabassaires, a Esquerra Republicana de Catalunya, etc. El seu bon estat de conservació fa pensar que devien formar part d’una comanda de banderes que no es va arribar a servir mai.

De la selecció que el Museu va adquirir es poden fer diversos grups. Les que corresponen a comitès, que daten dels tres primers mesos de la guerra ja que els comitès foren dissolts a l’octubre de 1936; en sorprèn que totes tenen el fons vermell, quan a Catalunya, a la majoria dels comitès, la força majoritària era dels anarquistes amb el seu fons vermell i negre que utilitzava la CNT-FAI.

Un altre bloc de banderes de formes diverses, rectangulars o triangulars, que corresponen a Estat Català o als casals de l’Esquerra Republicana o de la Unió de Rabassaires; a totes hi predominen com a fons les quatre barres.

Una de les que presentem pot pertànyer a un organisme militar: de forma triangular i sobre el fons de la bandera republicana, presenta l’estrella de cinc puntes encerclada, emblema dels comissaris de l’exercit popular republicà, i al revers amb l’eslògan «por vuestra libertad y la nuestra» i l’emblema de característic de les Brigades Internacionals hauria de ser posterior a l’octubre de 1936.

L’altra bandera, sobre el fons d’una senyera i amb la inscripció Consell de Sanitat de Guerra i al revers, sobre un fons vermell «preventives contra els gasos» ens remeten a un organisme creat el 6 d’octubre del 1936 per la Generalitat en un intent de compenetrar dues facetes, la medicina i la militar, tot regulant la sanitat al front i la prevenció a la rereguarda.

El Museu va considerar oportú adquirir una selecció d’aquestes banderes, ja que són un testimoni de la participació social i política del conflicte bèl·lic, atenent-se a criteris d’interès històric dels grups que representen les banderes, a més de la qualitat tècnica i l’estat de conservació del material.

INFORMACIÓ:

Lloc: Museu d'Història de Catalunya (Palau de Mar, Plaça de Pau Vila, 3, Barcelona).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.