El camp literari a Barcelona, 1924-1975

Redacció L'Avenç

divendres, 16 de desembre del 2016

Seminari BCN literari

Demà dissabte 17 al matí tindrà lloc al MUHBA Vil·la Joana la jornada "El camp literari a Barcelona, 1924-1975", VII Seminari Literatura i ciutat, sobre el món editorial en català a partir de tres projectes editorials concrets: una editorial, la Llibreria Catalònia; una col·lecció, Els Llibres de l’Óssa Menor, i una revista publicada en la clandestinitat, Nous Horitzons. [+]

Barcelona, com les grans capitals culturals d’Europa, ha acollit tradicionalment múltiples i sòlides iniciatives en l’àmbit de l’edició gràcies a les quals avui encara podem parlar de l’existència d’un veritable espai públic a la ciutat. Però un autèntic espai de debat intel·lectual necessita producció i distribució de textos. I Barcelona ha acollit tradicionalment una rica i plural indústria cultural que ha editat obres de gèneres literaris diferents: novel·les i poemaris, assaigs i traduccions d’autors estrangers, intervencions polítiques i peces breus aparegudes en publicacions periòdiques i revistes culturals. En aquest seminari analitzarem el món editorial en català a Barcelona entre els anys 1924 i 1975. Ho farem a partir de tres projectes editorials concrets: una editorial, la Llibreria Catalònia; una col·lecció, Els Llibres de l’Óssa Menor, i una revista publicada en la clandestinitat, Nous Horitzons. L’anàlisi d’aquestes realitzacions ens permetrà entendre les grans il·lusions d’alguns dels protagonistes de la història del món editorial, però també les dificultats que van patir i els obstacles als quals van fer front. A partir d’aquests projectes tan significatius llegirem la història política i cultural del país i de la ciutat des dels anys vint fins a la fi del franquisme.

INFORMACIÓ:

Data: Dissabte 17 de desembre de 2016, de 10 a 13,30h

Lloc: MUHBA Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura. Cra. de l’Esglèsia, 104 (Vallvidrera)

PER SABER-NE MÉS:

Us recomanem tres articles publicats a L'Avenç:

> "L'edició catalana i la censura franquista (1939-1951)", de M. Josepa Gallofré (núm. 161, juny 1992)

> "Traducció i censura en la represa cultural dels anys 1960", de Jordi Cornellà-Detrell (núm. 359, gener 2010)

> "Barcelona, la ciutat dels llibres prohibits. Importació, venda i consum de llibres il·legals durant el franquisme", de Jordi Cornellà-Detrell (núm. 419, gener 2016)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.