El procés de Montjuïc

Redacció L'Avenç

dilluns, 05 de desembre del 2016

El procés de Montjuïc

Fins al 28 de febrer el Castell de Montjuïc acull l’exposició temporal El procés de Montjuïc. Anarquisme i repressió a la Barcelona de finals del segle XIX, una exhibició que explora la situació que visqué la ciutat de Barcelona durant la dècada del 1890. El projecte, comissariat per l’historiador i escriptor Antoni Dalmau, és iniciativa del Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona. [+]

La mostra ens situa en el context social del segle XIX. El moviment obrer, que patia unes condicions de vida extremament miserables, va orientar-se cap a la tàctica de les vagues generals. Davant d’aquesta estratègia, la resposta brutal dels governs oligàrquics de la Restauració va radicalitzar les postures i va alimentar les tesis dels grups partidaris de l’acció directa. Entre el 1884 i el 1900, només a Barcelona, van esclatar una seixantena d’artefactes que van causar trenta-vuit morts. Així doncs, va ser un temps marcat per les tensions socials i polítiques entre, d’una banda, l’estat i, d’altra banda, el moviment obrer en general i l’anarquisme en particular. Aquestes tensions van desencadenar atemptats contra l’autoritat establerta i una posterior repressió brutal per part de l’estat.

Conegut com “el procés de Montjuïc” ha passat a la història la causa judicial i política que es proposava aclarir les circumstàncies i els autors de l’atemptat que va produir-se el 7 de juny de 1896 al carrer dels Canvis Nous de Barcelona, en el transcurs de la processó de Corpus, i que va causar dotze morts i una cinquantena de ferits. Com a resultat d’un procés judicial completament arbitrari, el 4 de maig de 1897 van ser executats cinc homes innocents al castell de Montjuïc. Una gran campanya internacional va denunciar al món els abusos i l’arbitrarietat del sistema polític de la Restauració, que duia a terme una ferotge repressió.

INFORMACIÓ:

Data: Fins al 28 de febrer de 2017. Obert de dilluns a diumenge de 10h a 18h. Festius inclosos. Tancat el 25 de desembre de 2016 i l’1 de gener de 2017.

Lloc: Castell de Montjuïc (Carretera de Montjuïc 66, Barcelona).

Entrada: inclosa amb l’entrada d’accés al recinte (Entrada General: 5€, Entrada Reduïda: 3€ consulteu-ne les condicions aquí i Entrada Gratuïta: tots els diumenges accés gratuït a partir de les 15h).

PER SABER-NE MÉS:

Ressenya publicada a L'Avenç núm. 357, (maig de 2010) sobre el llibre El procés de Montjuïc, escrit per Antoni Dalmau.

Tarrida del Mármol. Una evocació“ escrit per Antoni Dalmau i publicat a L'Avenç núm.370 (juliol de 2011). L’article recupera la memòria de Fernando Tarrida del Mármol, un enginyer cubano-català que constitueix un dels noms fonamentals del moviment anarquista en el tombant de segle XIX-XX. Ell va promoure la gran campanya internacional contra el "procés de Montjuïc".

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.