Els vuitanta a contrapèl

Redacció L'Avenç

dimarts, 13 de desembre del 2016

Joaquim Jorda

En el marc del programa "Els usos de l’art. El llegat de 1848 i 1989", sis museus d'art contemporani europeus han examinat la rellevància del passat recent d’Europa des d’una mirada actual. El seminari "Els vuitanta a contrapèl" presentarà demà dimecres al MACBA alguns d’aquests projectes, acompanyats d’estudis de cas realitzats recentment a l’Estat espanyol per una generació nascuda en aquella època. [+]

En les tesis anomenades «Sobre el concepte d’història», Walter Benjamin proposa «raspallar la història a contrapèl» per tal de qüestionar els relats compactes, sense fissures, que mostren un passat victoriós i evitar d’aquesta manera que els relats dels caiguts en les lluites emancipadores siguin oblidats. Revisar el passat recent d’Europa –ara que els seus fonaments semblen no ser tan sòlids ni triomfalistes com es pensava (i s’explicava)– per intentar comprendre aquest present embullat és del tot pertinent. L’espiral creixent de desigualtat, la deslocalització de la indústria, les grans regions pauperitzades, els desequilibris Nord-Sud, la instrumentalització de la cultura o el fantasma del feixisme que amenaça Europa, són només alguns dels exemples del nostre atribolat present que val la pena aturar-se a analitzar.

Les sis institucions europees que componen L’Internationale s’han plantejat, en el marc del projecte Els usos de l’art. El llegat de 1848 i 1989, examinar la rellevància d’aquest període decisiu des d’una mirada actual, raspallant-lo a contrapèl. El cicle de mostres i programes de reflexió desenvolupats per les diverses institucions es tanca ara al MACBA amb l’exposició Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80 i amb aquest seminari. Els vuitanta a contrapèl presentarà alguns dels projectes duts a terme a les institucions europees, acompanyats d’estudis de cas realitzats recentment a l’Estat espanyol per una generació nascuda en aquella època, que posen en evidència la necessitat de mirar cap al passat per tal de trobar tots els possibles futurs que no van poder ser, així com per entendre i escriure el present.

En el cas espanyol, el relat oficial dels vuitanta mereix ser revisat a fons. Aquella era caracteritzada per l’entusiasme, les «mogudes» diverses, la internacionalització de la indústria, l’art i la cultura, i el desenvolupament urbanístic i d’infraestructures, no feia sinó ocultar una financerització accelerada, un desindustrialització al servei dels dictats de Maastricht i un procés de desmemòria del qual el país encara és captiu. En aquest sentit, el present seminari apunta algunes de les línies que el MACBA ja ha explorat en projectes anteriors com Desacuerdos i que continuarà explorant en el futur.

El seminari es divideix en tres blocs temàtics diferenciats: «Mobilització global i desregulació: els fonaments de la governamentalitat neoliberal», «Relats de la contracultura» i «Sexualitats dissidents». En cada bloc, després de breus presentacions de trenta minuts de cada projecte, s’hi duran a terme taules de debat.

Podeu consultar el programa complet aquí.

INFORMACIÓ:

Data: Dimecres 14 d'11 a 20.30h al MACBA (Auditori Meier)

Entrada gratuïta. Amb inscripció prèvia. Aforament limitat. Amb traducció simultània anglès-castellà. Podreu seguir l’activitat en directe via streaming aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.