Emili Vilanova, amb veu i música

Redacció L'Avenç

dilluns, 01 de maig del 2017

portada_escenes-barcelonines_emili-vilanova_201609201201

Edicions Proa va publicar, a finals d'octubre de l'any passat, una antologia de quadres de costums d'Emili Vilanova titulada Escenes barcelonines. Fa poc, des del programa de Catalunya Música Tots els matins del món, han posat veu i música a un dels relats. [+]

Fa uns mesos va sortir publicada a Edicions Proa l'antologia Escenes barcelonines, d'Emili Vilanova, seleccionada i prologada pel professor Enric Cassany i curada per Arnau Soler Pejoan, una baula més de la cadena de recuperació de clàssics catalans en què s'ha especialitzat la col·lecció "A Tot Vent", que, entre d'altres, també ha publicat obres de Marià Vayreda i Josep M. de Sagarra.

Emili Vilanova és un prosista estimable, compenetrat com cap altre escriptor de la seva època (nasqué el 1840 i morí el 1905) amb la seva ciutat, Barcelona, amb la llengua que s'hi parlava i amb els costums i esdeveniments que s'anaven perdent. L'antologia intenta radiografiar la Barcelona anterior a les grans reformes urbanístiques i, com a conseqüència, s'hi fa una crònica elegíaca per la desaparició d'un món.
Tot i les virtuts estilístiques i la consideració que va tenir per als escriptors immediatament posteriors (per exemple, Carner i Riba n'eren uns declarats admiradors), el nom de Vilanova ha quedat una mica esborrat i avui dia no és gaire o gens conegut pel públic lector de Catalunya.

És per això que l'exercici que ens convida a fer el programa Tots els matins del món, de Catalunya Música, és interessant. Adolf Beltran, del 20 al 24 de març, va recitar cinc fragments del conte "Des del quint pis del Liceu" acompanyats de música. Els trobareu enllaçats aquí: Primer fragment, Segon fragment, Tercer fragment, Quart fragment i Cinquè fragment.

Si disposeu del llibre, els fragments recitats pertanyen a les pàgines 190-194, que són les del capdavall del conte. De seguida entendreu per què música i literatura entren en tan estreta comunió en aquest relat.

PER SABER-NE MÉS:

Sobre Emili Vilanova, vegeu la ressenya a càrrec de Núria Santamaria del muntatge El pati, estrenat la temporada 2002-2003 al Teatre Fabià Puigserver i fet a partir de textos dramàtics i narratius de Vilanova amb dramatúrgia de Guillem-Jordi Graells i Pep Anton Gómez (L'Avenç, núm. 277, febrer 2003). I, més concretament, sobre el Liceu com a focus literari i musical, podeu llegir "El Gran Teatre del Liceu en la ficció literària del vuit-cents", de Gemma Bartolí (Haidé, núm. 5, 2016).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.