Estrenem número de la revista!

Redacció L'Avenç

dijous, 01 de desembre del 2016

portada-429

Ja som a desembre i, com sabeu, amb el primer dia de cada mes arriba també un nou número de L'Avenç. La coberta d’aquest número inclou una fotografia de l’any 1938 provinent de Suïssa que mostra una càrrega d’articles de primera necessitat que s’enviava des de Berna per als damnificats de la guerra civil espanyola. La imatge forma part d’un conjunt de fotografies inèdites del qual tracta l’article “Quan érem refugiats”, de Maria Ojuel.

Com cada mes, us convidem a endinsar-vos en els fenòmens més candents del panorama actual i, alhora, us oferim una retrospectiva al nostre passat més recent. Per saber-ne més comenceu a fullejar L'Avenç núm.429! [+]

Aquest desembre tanquem l’any fixant-nos en quatre dones extraordinàries. Joan Safont ens presenta Amanda Llebot i el seu trànsit de modesta menestral barcelonina a líder d’Acció Catalana Republicana; mentre que Cass R. Sunstein comenta el cas de la vident Mina Crandon, que va arribar a ser coneguda i creguda arreu del món, fins que Harry Houdini en va desemmascarar els trucs. Susanna Portell narra la curta i intensa vida de la pintora modernista Lluïsa Vidal i Vicenç Pagès Jordà elogia el debut literari d’inspiració autobiogràfica de Teresa Cremisi, antiga editora de Gallimard i Flammarion.

L’entrevista del mes ens permet conèixer un autor que fins fa molt poc no s’havia traduït al català, malgrat la seva interessant trajectòria: l’escriptor moçambiqueny Mia Couto. Igualment, aquest número també s’ocupa de dos intel·lectuals bàsics en la cultura catalana de la segona meitat del segle XX: Pau Vidal ens fa un retrat proper de Jesús Moncada en ocasió del 75è aniversari del seu naixement i Enric Bou i Jordi Cerdà ens expliquen el “Mètode Molas”, tot glossant la figura de Joaquim Molas.

Finalment, destaquem el tema de portada, en què Maria Ojuel aporta una sèrie d’imatges inèdites sobre l’ajuda suïssa als desplaçats que la Guerra Civil espanyola estava generant, tot recordant-nos quan érem nosaltres els refugiats.

Amb l'entrada d'aquest mes acomiadem la sèrie "Els barcelonins", d'Adrià Pujol, un retrat sociològic i sentimental de la Barcelona actual.

Podeu consultar el sumari i accedir als continguts aquí. Us recordem que la revista es distribueix a quioscos i llibreries i la podeu comprar en paper aquí, o bé en la versió digital aquí i aquí. Si us hi voleu subscriure, per només 58 € l'any, cliqueu aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.