Festival l’Alternativa: cinema independent

Redacció L'Avenç

dijous, 10 de novembre del 2016

Cartell l'Alternativa

La setmana vinent, del dilluns 14 al divendres 20 de novembre, arriba la 23a edició de l'Alternativa, festival de cinema independent de Barcelona, organitzat l'associació sense ànim de lucre Fàbrica de Cinema Alternatiu, al Centre de Cultura Contemporània (CCCB), que l'acull com a seu principal [+]

El proper dilluns 14, per donar el tret de sortida al festival, se celebrarà a les 18.30h una conferència inaugural, titulada “Cultura i ciutat: el repte del turisme”, a càrrec de David Harvey, catedràtic d’antropologia i geografia.

Al llarg de la setmana, l’Alternativa ens oferirà el visionat d’una selecció de cinema internacional contemporani (de ficció i no ficció), amb 10 llargmetratges i 17 curtmetratges- aquests es podran veure agrupats en tres seccions: curts 1 (93 min.), curts 2 (95 min.) i curts 3 (101 min.). Tots aquests films competiran en la secció Oficial del festival.

Apart d’aquesta oferta, la iniciativa inclou moltes altres propostes. La secció L’Alternativa Paral·leles es dedica a homenatges i enguany l’escollit ha estat Maurice Pialat- Sylvie Pialat , la seva vidua, vindrà a Barcelona a presentar aquesta retrospectiva i films de la seva productora Les Films du Worso. Es compta també amb Cinema Expandit, una secció dedicada a relacionar el cinema amb altres disciplines com la música, la performance o la pintura, i amb Panorama, centrada en el producció nacional, en què es projectaran un total de 22 films. També hi ha un programa familiar anomenat Petits Experiments. Per altra banda, l’Alternativa Hall ofereix hores de programació gratuïta i diversa al Hall del CCCB, Aquest any s’enfoca en l’efecte que té el turisme de masses sobre les ciutats.

L’espai per a la formació i el debat es desenvolupa a l’Alternativa Activitats-amb tallers de creació i taules rodones, i que engloba també activitats d’Escoles de Cinema- i a l’Alternativa Professionals, que organitza una jornada per a professionals, sessions d’assessorament de projectes i espais de networking.

El festival tindrà diverses seus. La principal serà el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), on es duran a terme la major part de projeccions i activitats. La Filmoteca de Catalunya serà el lloc per a la secció dedicada a Maurice Pialat- aquesta secció continuarà a la Filmoteca durant el novembre i el desembre. L’Institut francès de Barcelona acollirà la secció Les Films du Worso. Sylvie Pialat i a la sala de cinema Crater-Lab es realitzarà el taller "El projector com a màquina sonora".

INFORMACIÓ:

Data: Del dilluns 14 al divendres 20 de novembre de 2016.

Lloc: CCCB (Carrer Montalegre, 5), Filmoteca de Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1-9), Institut Francès de Barcelona (Carrer Moià, 8), Crater-Lab ( Carrer Sant Guillem, 17). Consulteu aquí una graella amb la ubicació de les activitats.

Entrades: Per consultar els tipus d’abonaments i les tarifes corresponents consulteu aquí. Les sessions gratuïtes (Amb aforament limitat) són les següents: projeccions del Hall CCCB, taules rodones, trobades i activitats d’Escoles de Cine incloses en l'Alternativa Activitats.

PER SABER-NE MÉS:

Trobeu tota la informació del festival a la pàgina web, on també podeu visionar-ne l’espot.

A L’Avenç ens hem preocupat també de l’efecte del turisme de masses sobre les ciutats, tema de l’Alternativa Hall. Vegeu els següents articles: “Una illa sacsejada pel turisme de masses (1960-2001)”, sobre la situació a Mallorca, escrit per Pere Ferrer i publicat a L'Avenç núm 267 (febrer de 2002) i “Barcelona, cap a on vas?”, l’editorial de L'Avenç núm. 272 (agost de 2002).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.