Fi de la partida: Duchamp, els escacs i les avantguardes

Redacció L'Avenç

dissabte, 12 de novembre del 2016

© Jean Metzinger, VEGAP, 2016

El Centre Cultural Albareda us convida a assistir a una visita guiada a l’exposició “Fi de la partida: Duchamp, els escacs i les avantguardes”. L’activitat és gratuïta i tindrà lloc el diumenge 20 de novembre a les 11h. Cal inscriure’s prèviament: el període per fer-ho finalitza el proper dijous 17 de novembre. [+]

“Fi de la partida: Duchamp, els escacs i les avantguardes”, exposició comissariada per Manuel Segade es podrà visitar a la Fundació Joan Miró fins el 22 de gener de 2017. La iniciativa ens presenta una lectura de la història de l’art modern a partir de la seva relació amb els escacs. D’aquesta manera, la continua presència del joc dels escacs en la vida i obra d’alguns artistes transcendeix l’anecdòtic i esdevé un leitmotiv continu de les avantguardes que, metafòricament, ens proposa una comprensió des d'una nova òptica del període de la història de l'art que va des de la figuració fauvista de la dècada de 1910 fins a la tradició simbòlica del surrealisme i culmina finalment en l'art com a idea de l'art conceptual.

L’exposició reuneix prop de vuitanta peces que inclouen pintures i escultures, moltes d'elles mai vistes a l'Estat espanyol, d'alguns dels artistes fonamentals del segle XX, procedents de les principals col·leccions públiques i privades d'Europa, Amèrica i el Pròxim Orient. Destaquen La partida d'escacs, de Marcel Duchamp, del Philadelphia Museum of Art, o l'oli Gran tauler d'escacs, de Paul Klee, de la Kunsthaus de Zuric, així com peces procedents del Centre Pompidou o el Museu d'Israel i obres singulars de Kandinski, Sonia Delaunay o Mercè Rodoreda, en la seva faceta de pintora. A més, la selecció compta també amb quatre ready-mades de Duchamp i una dotzena de jocs d'escacs històrics, alguns d'ells dissenyats per destacats artistes de l'avantguarda i els inicis de l'art conceptual com, per exemple, Calder, Ernst, Noguchi o Yoko Ono. La mostra artística es completa amb una gran diversitat de documents originals, com ara llibres, cartells, fotografies, pel·lícules o registres sonors d'arxius internacionals públics i privats.

© Paul Klee, VEGAP, 2016

INFORMACIÓ:

Data: Visita del Centre cultural Albareda: diumenge 20 de novembre de 2016. A les 11h. Exposició: fins el 22 de gener de 2017. Consulteu l'horari aquí.

Lloc: Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc, Barcelona).

Entrada: Visita del Centre cultural Albareda: Gratuïta. Inscripció necessària (abans del dijous 17 de novembre de 2016): 934 433 719/ ccalbareda@ccalbareda.cat. Exposició: 7 €/ tarifa reduïda: 5 € (consulteu condicions aquí).

PER SABER-NE MÉS:

Articles escrits per Joan Casellas:

"El portal de Marcel Duchamp a la Bisbal d’Empordà" publicat a L'Avenç núm. 418 (desembre 2015), "Duchamp&Dalí" publicat a L'Avenç núm. 413 (juny de 2015), La bicicleta de Marcel Duchamp. El ready-made fa cent anys, publicat a L'Avenç núm. 390 (maig de 2013), "Marcel Duchamp a Barcelona. Arran del centenari del Nu baixant l’escala, publicat a L'Avenç núm. 378 (abril de 2012), "La vida secreta de Marcel Duchamp prop de Figueres" publicat a L'Avenç núm. 363 (desembre de 2010).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.