Homenatge a la lluita antifranquista

Redacció L'Avenç

dissabte, 19 de novembre del 2016

Homenantge lluita antifranquista

Demà, diumenge 20 de novembre, a les 12h al paranimf de la Universitat de Barcelona se celebrarà un acte d’homenatge a les persones que van lluitar per les llibertats i la democràcia durant la dictadura franquista. L’esdeveniment, organitzat pel Govern de la Generalitat, comptarà amb la participació de Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic i dels historiadors Josep Fontana i Borja de Riquer. A les 20h tindrà lloc també un acte de reclamació de justícia i reparació per les víctimes davnat la presó Model. [+]

L’homenatge s’emmarca en el projecte impulsat pel Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil i el franquisme. Aquesta commemoració té per objectiu recuperar la memòria històrica a través d'exposicions itinerants, conferències, jornades i homenatges a Catalunya i també a diversos països europeus per tal de difondre-ho en l'àmbit nacional i internacional. El dia escollit coincideix amb l'aniversari de la mort de Francisco Franco, el 20 de novembre de l’any 1975. Pel que fa a la ublicació, el paranimf de la Universitat de Barcelona, constitueix un símbol de la repressió franquista perquè els docents d'aquesta universitat van ser durament represaliats. Alhora, però, és també de la lluita per la llibertat, ja que és l’indret que va acollir l'embrió dels moviments estudiantils i intel·lectuals contra la dictadura.

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, encapçalarà l’homenatge acompanyat de la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia, i el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas. Durant l'acte, que recupera una iniciativa que no es feia des de l’any 2009, es vol fer un especial reconeixement a les persones que van patir la repressió o la privació de llibertats sota el franquisme. En aquest sentit s'hi farà entrega d'un diploma a més de tres-centes persones que van ser represaliades.

A més d’aquest homenatge l’esdeveniment també dedica una bona part a l’objectiu de difondre el què va significar la lluita per la democràcia en la dictadura franquista. Els historiadors Josep Fontana i Borja de Riquer s’encarregaran de fer una aproximació històrica a la repressió franquista, que va començar amb la Guerra Civil i que va perdurar durant quaranta anys. Tot plegat serà presentat i conduït per la periodista Carolina Rosich, i comptarà amb la intervenció musical de Montse Castellà, cantautora de les Terres de l'Ebre.

A més, a les 20h, Omnium Cultural organitza l'acte "Justícia pels crims del franquisme", davant la presó Model de Barcelona, com un homenatge a les víctimes, per denunciar la impunitat del règim franquista i l’absència de perdó a les víctimes, i explicar les lluites i iniciatives que va fer la societat civil durant el franquisme.

Està previst que hi assisteixin la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, el conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva i l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau.

INFORMACIÓ:

Data: Diumenge 20 de novembre. A les 12h. i a les 20h

Lloc: Paranimf de la Universitat de Barcelona (Edifici Històric del Campus Plaça Universitat) i davant la presó Model de Barcelona (Entença 155)

Entrada Lliure.

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir la notícia publicada en aquesta mateixa pàgina web sobre el projecte de commemoració dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil.

Entrevistes dels dos historiadors que intervindran publicades a L'Avenç: "Entrevista a Josep Fontana", a càrrec de Xavier Carmaniu, a L'Avenç núm. 303 (juny de 2005) i "Entrevista a Borja de Riquer", a càrrec de Josep M. Muñoz, a L'Avenç núm 343 (febrer de 2009).

Articles escrits per Josep Fontana: "Els usos de la història, avui" a L'Avenç núm. 323 (abril de 2007), "Dona i política en la lluita antifranquista" a L'Avenç núm. 305 (setembre de 2005).

Articles escrits per Borja de Riquer: "Viure i historiar el franquisme" a L'Avenç núm. 417 (novembre de 2015), "Passat, història i política. Un diàleg difícil" a L'Avenç núm. 401 (maig de 2014) i "El franquisme i la transició democràtica, 1939-1988", escrit conjuntament amb J. B. Culla i publicat a L'Avenç núm. 133 (desembre de 1989).

Ressenya escrita per Genís Barnosell a L'Avenç núm 357 (maig de 2010) sobre el llibre Tot, o gairebé, sobre el franquisme, de Borja de Riquer, inclòs en el volum 9è de la "Historia de España" dirigida per J. Fontana i R. Villares.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.