Homenatge a les víctimes de la repressió franquista

Redacció L'Avenç

divendres, 25 de novembre del 2016

Monument Fraternitat, de Miquel Navarro

El proper diumenge, dia 27 de novembre, a les 12h el Memorial Democràtic i l’Ajuntament de Barcelona organitzen, amb la col·laboració de l'Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya, un homenatge en record de les víctimes republicanes afusellades al Camp de la Bota entorn del Monument Fraternitat (situat a l’actual Plaça del Fòrum de Barcelona). [+]

A l’antic barri del Camp de la Bota es van dur a terme un gran nombre d’afusellaments entre 1939 i 1952. Aproximadament, es calcula que es van assassinar unes mil set-centes vint-i-cinc persones republicans. Per tant, l’escenari demostra la intensitat i la sistematització de la repressió durant el règim franquista.

El Camp de la Bota estava ubicat als suburbis de Barcelona, a la platja, entre els termes municipals de Barcelona i Sant Adrià. L’indret es va transformar per les obres de remodelació i urbanització de la zona del litoral marítim amb motiu de la celebració de les Olimpíades de 1992 i, posteriorment, per la construcció dels edificis del Fòrum de les Cultures, l’any 2004. Actualment hi ha un monument anomenat Fraternitat de l’escultor Miquel Navarro que ret homenatge als executats.

L’Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya neix el 1976 i vetlla perquè l’Ajuntament de Barcelona mantingui viu el record dels fets que hi van succeir i de tot el que això representa.

Durant l’acte del diumenge intervindran Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Gerardo Pissarello, Primer Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i Pere Fortuny, el president de l’Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya.

INFORMACIÓ:

Data: Diumenge, 27 de novembre de 2016. A les 12 h.

Lloc: Monument Fraternitat, antic Camp de la Bota (Fòrum de les Cultures, Barcelona)

Activitat gratuïta

PER SABER-NE MÉS:

L'Avenç núm. 291 (maig de 2004) va estar, en bona part, dedicat a la memòria del Camp de la Bota i al projecte de memòria de l'artista Francesc Abad.

Hi podeu trobar un article titulat "El Fòrum i la memòria del Camp de la Bota" de Xavier Marcet. A més, també vam publicar-hi un dossier sobre el tema que incloïa els següents articles: “La vida i la mort al Camp de la Bota” a càrrec de Josep M. Huertas i el testimoni de diversos familiars de persones que van ser afusselades i que, alguns d’ells, van ser els impulsors i membres de l’Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya: “Numen Mestre”, escrit per la seva germana Cassandra Mestre, “Jaume Riera”, escrit per la seva filla Montserrat Riera, “Miquel Castel”, escrit pel seu fill Miquel Castel, “Josep Pujadas”, escrit pel seu fill Josep Pujadas, “Lluís Serra”, escrit pel seu fill Lluís Serra, “Jaume Maynou”, escrit pel seu fill Jaume Maynou i “Josep Fortuny”, escrit pel seu fill Pere Fortuny (actual president de l’Associació). Finalment el dossier també compta amb un article titulat “El mur del Camp de la Bota o sobre els esdeveniments”, escrit per Josep M. Lluró.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.