'INCERTA GLÒRIA' al cinema

Redacció L'Avenç

dissabte, 11 de març del 2017

Incerta glòria

Divendres 17 arriba als cinemes l'adaptació cinematogràfica d'Incerta glòria, la gran novel·la de Joan Sales a mans del director Agustí Villaronga i sota la producció d'Isona Passola. [+]

Incerta glòria va aparèixer per primer cop el 1956. Des d'aleshores n'han aparegut moltes edicions, entre les quals destaca la de 1969, que presenta el text sense els retalls de censura i que Sales va ampliar considerablement.

La història se situa al Front d’Aragó, el 1937. Lluís, un jove oficial republicà destinat a un lloc temporalment inactiu, coneix una enigmàtica vídua de la qual s’enamora, la Carlana, que aconsegueix entabanar-lo perquè falsifiqui un document que la converteix en la senyora de la comarca.

Soleràs, un oficial degradat i el millor amic de Lluís, descobreix el frau i, a canvi de no delatar-lo, li exigeix que allunyi dels bombardejos de Barcelona el seu fill i la seva dona, Trini, de qui ell està secretament enamorat. Quan aquesta arriba al poble no triga a descobrir la traïció del Lluís i s’estableix entre ells dos un “estat de guerra” que farà trontollar tots els seus fonaments morals.

Aquesta novel·la és considerada, juntament amb La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda, una de les millors que van aparèixer durant la postguerra. La plaça ja va ser adaptada als anys 80, i ara ha arribat l'hora d'Incerta glòria.

Agustí Villaronga, que és qui signa el guió i dirigeix la cinta, s'ha enfrontat a un gran repte. Després de l'adaptació de Pa negre (2010), la famosa novel·la d'Emili Teixidor, que va rebre una tan bona acollida de públic i de crítica, ara s'acosta a un text que pel seu volum i la seva contextura moral és ben difícil d'encabir en la durada normal d'una pel·lícula que vol arribar al gran públic. Villaronga també va signar el magnífic documental El testament de la Rosa (2015), el procés vital i artístic de Rosa Novell enfrontant-se al text d'El testament de Maria, de l'escriptor Cólm Toíbín.

PER SABER-NE MÉS:

Vegeu, per exemple, l'article "La dama i l'editor", en què Josep Murgades, alhora que valora l'edició de les Cartes completes creuades entre Sales i Rodoreda publicada per Club Editor, rememora els tractes i les estratègies del Sales editor, i l'interessant article de Margarida Casacuberta "Incerta glòria, una novel·la desventurada?", on la professora de la UdG valora les virtuts i els defectes de la novel·la de Sales.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.