Inaugurada l'exposició "Granados: de París a Goya"

Redacció L'Avenç

diumenge, 22 de gener del 2017

Enric Granados

Al Museu de Lleida s'acaba d'inaugurar l'exposició "Granados: de París a Goya", coorganitzada amb el Museu de la Música de Barcelona i de la qual nosaltres n'hem fet el catàleg. Granados és un exemple d'artista modern: més enllà de la seva faceta de pianista i compositor s'interessà per l'art, la literatura i el cinema. Una exposició per veure, llegir, sentir i fins i tot olorar‬. [+]

L’Enric Granados més europeu, innovador i modernista es mostra a l’exposició commemorativa de l’aniversari del compositor(el 2016 s’ha commemorat el centenari de la seva mort i enguany fa 150 anys del seu naixement a Lleida) que organitzen el Museu de Lleida i el Museu de la Música de Barcelona. A més d’explicar el seu vessant com a pianista i pedagog, es mostra la seva connexió amb el París de la Belle Époque i les avantguardes del moment tot reivindicant, així, el vincle de Granados amb el modernisme i la dimensió europea i multidisciplinar de la seva obra.L’exposició parteix del moment en què Granados arriba a París,l’any 1887. L’impacte de la modernitat d’una ciutat que acaba de construir la Torre Eiffel i la influència de Wagner i Berlioz, sense la qual no s’entén el seu vincle amb el teatre, l’aboquen a la recerca de l’obra d’art total (unint música, literatura, pintura i fins i tot l’evocació de les olors, molt presents a l’exposició). L’exposició també explica la seva faceta com a pianista i pedagog, amb els enregistraments sonors que va fer amb rotlles de pianola, el sistema més avançat del seu temps; i una reconstrucció de la “Tartana” on va compondre part de l’òpera Goyescas completen l’exposició –comissariada pel musicòleg Joaquim Rabaseda– que es tanca explicant la seva relació amb la pintura de Goya.

Els subscriptors de L’Avenç rebran aquest mes gratuïtament la monografia-catàleg de l’exposició, que es podrà adquirir també als Museus corresponents.

Després de Lleida l'exposició viatjarà a Barcelona, al Museu de la Música

INFORMACIÓ:

MUSEU DE LLEIDA Sant Crist, 1. Lleida. Tel. 973 283 075. www.museudelleida.cat. Fins al 30 d’abril

MUSEU DE LA MÚSICA. Lepant, 150. Barcelona. Tel. 932 563 650. www.museumusica.bcn.cat. Del 21 de setembre al 22 de maig de 2018.

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir l'article de Joaquim Rabaseda "Granados, enmig del Modernisme català i el Nacionalisme espanyol" a L'Avenç núm. 421, de març de 2016.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.