Ismael Smith. La bellesa i els monstres

Redacció L'Avenç

dimarts, 08 de agost del 2017

Ismael Smith, Sense títol, cap a 1911. © Museu d'Art de Cerdanyola

La mostra del MNAC ofereix per primera vegada una visió panoràmica de tota la seva producció, en gran part inèdita, de l’escultor, gravador i dibuixant Ismael Smith (Barcelona, 1886 – White Plains, Nova York, 1972), amb un conjunt de més de 400 obres de diverses disciplines. [+]

Ismael Smith va ser molt famós a Catalunya durant els primers quinze o setze anys de la seva carrera fins a 1919, quan va marxar a viure als Estats Units. Després, a causa de la seva producció transgressora en el món d’ordre del noucentisme en el qual estava immergit, se’l va encasellar en l’àmbit de la il·lustració satírica i del bibelot i no se’l consideraria, com es mereix, digne de figurar entre els grans escultors catalans del segle XX.

La deformació de caràcter grotesc, en uns casos, o expressionista, en d’altres, en l’escultura, l’ambigüitat sexual de bona part de les seves figures, ja fossin masculines o femenines, dels seus dibuixos satírics, o les escenes mig esperpèntiques dels seus gravats, no podien encaixar mai en el plàcid mediterranisme que s’imposava com a única sortida possible al modernisme.

INFORMACIÓ:
DATES: Fins al 17 de setembre de 2017.
LLOC: Palau Nacional. Parc de Montjuïc. Barcelona.

PER SABER-NE MÉS:

Podeu consultar l'article "Ismael Smith i Josep M. Junoy, un viatge de Puigcerdà al decadentisme", d'Aitor Quiney, a L'Avenç 425, de juliol de 2016. Al número de setembre, Susann Portell escriu una completa ressenya de l'exposició.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.