Ja ha sortit el número de març

Redacció L'Avenç

dimecres, 01 de març del 2017

L'Avenç 432 - març 2017

El número d'aquest mes de L'Avenç ja és al carrer. Aquest cop la coberta de la revista reprodueix una obra de l'artista francès conegut com a JR feta a partir d'una fotografia d'inicis del segle XX que mostra un nens acabats d'arribar a Ellis Island, a Nova York. [+]

Per començar, Anna Ballbona, seguint la sèrie de relats originats a partir d'una notícia curiosa, però real, comenta i fabula sobre les relacions sexuals de la sèpies i com pot arribar a causar-los la mort per esgotament. El dramaturg polonès Krystian Lupa, entrevistat per Josep M. Muñoz, explica com les vicissituds del seu país han alimentat la seva obra, i, per tant, ens presenta el teatre "com a forma de coneixement"; el periodista britànic John Lanchester, a "El fracàs de l'euro", repassa la història de l'euro i detalla els efectes que ha produït dins la Comunitat europea la moneda única: entre d'altres, un creixement baix, unes altes taxes de desocupació i la desafecció popular; la novel·lista Zadie Smith, anglesa de naixement i estatunidenca d'adopció, elabora un "diari del brèxit" personal i intenta contrastar-lo amb les opinions diverses que ha suscitat el fenomen a tot el món; Josep M. Muñoz tanca secció amb "Tríptic d'Amèrica", resultat d'una estada acadèmica a la Universitat de Nova York, on reflexiona sobre l'estat de la societat americana actual després de l'elecció de Trump com a president.

Vicenç Pagès Jordà ressenya la novel·la de Georges Perec que acaba de publicar L'Avenç, L'Eclipsi, en traducció d'Adrià Pujol, de la qual s'atreveix a dir que "el repte de Perec, ja prou herculi, s'ha vist sobrepassat pel repte de Pujol Cruells"; Simona Skrabec s'ocupa del volum que ha publicat L'Avenç sota el títol Joan Vinyoli i la poètica postsimbolista, a cura de Margarida Casacuberta i Natàlia Juan, i que recull les ponències pronunciades en el simposi internacional dedicat a Vinyoli l'any passat; Joan Todó ressenya dues nouvelles inèdites de Cèlia Suñol que l'editorial Adesiara ha publicat fa poc en un sol volum amb un pròleg de Maria Campillo; Genís Barnosell analitza l'últim llibre de Gonzalo Pontón, conegut sobretot com a editor, que explora la desigualtat social derivada del capitalisme; Imma Merino avalua el fenomen La La Land, una pel·lícula que ha tingut ben entretinguda la premsa mundial i que ha causat sensació entre el públic; i, finalment, Joaquim Rabaseda, amb motiu dels cinc-cents anys de la mort de Heinrich Isaac, el rememora.

Tanca el número, com sempre, Jordi Puntí, que aquest mes fa un acostament a Lliçó d'alemany, de Siegfried Lenz, una novel·la que ara mateix és a les llistes de més venuts.

Podeu consultar el sumari i accedir als continguts aquí. Us recordem que la revista es distribueix a quioscos i llibreries i la podeu comprar en paper aquí, o bé en la versió digital aquí i aquí. Si us hi voleu subscriure, per només 60 € l'any, cliqueu aquí i la rebreu puntualment a casa vostra cada inici de mes, a més d'estalviar-vos temps i diners.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.