Jornada en Memòria de l’Exili i la Deportació

Redacció L'Avenç

divendres, 03 de febrer del 2017

Argelers

El diumenge 5 de febrer de 2017 tindrà lloc la commemoració del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, amb la visita de diferents espais de memòria a La Jonquera, Agullana, La Vajol i Argelers i la inauguració d’una placa commemorativa a la platja d’Argelers. [+]

La jornada recorda que el 5 de febrer de 1939 pel Coll de Lli (La Vajol), van fugir centenars de civils i militars convertint-se en refugiats polítics en terra francesa, entre els quals es compten els màxims representants de les institucions republicanes, el President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, el President del Govern Basc, José Antonio de Aguirre, el President de la República, Manuel Azaña, així com personalitats com Mercè Rodoreda, Pere Quart o Pompeu Fabra.

Amb aquesta jornada es pretén fer un acte de memòria i reconeixement als exiliats republicans alhora que generar consciència crítica i sensibilitat davant els exilis i els desplaçaments forçosos de població que s’estan produint actualment arreu del món, com ara el drama humanitari que avui viu la Mediterrània, un repte indefugible per al present i futur de la societat.

Els actes començaran a les 12.15h amb una caminada breu al Coll de Manrella. Es travessarà caminant la frontera entre Catalunya i França en homenatge als que ho van haver de fer fugint de la guerra i els que encara avui han de superar fronteres de manera il·legal pel mateix motiu. L’acte clourà amb una lectura de textos davant del monument dedicat als exiliats i deportats republicans.

A la tarda es farà un acte a la platja d’Argelers (França), l’indret on van malviure centenars de milers de refugiats espanyols entre els anys 1939 i 1941. L’acte s'iniciarà a les 16.15h i comptarà amb una actuació musical del cantautor i diputat al Parlament de Catalunya, Lluís Llach i de l’actriu Sílvia Bel.

Aquesta jornada està organitzada pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili, l’Associació d’Amics del MUME i el Consorci Municipal dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), i compta amb la col·laboració dels ajuntaments de La Jonquera, Argelers, Agullana i La Vajol. Presidiran els actes el conseller Raül Romeva i l'alcalde d'Argelers.

PER SABER-NE MÉS:

Llegir l'exili, llibre de Maria Campillo (ed.) publicat l’any 2011 per Els Llibres de L'Avenç dins la col·lecció Traces de llibres.

Allez! Allez! Escrits del pas de frontera, 1939, llibre de Maria Campillo (ed.) publicat l’any 2010 per Els Llibres de L'Avenç dins la col·lecció Sèrie Assaig.

Els camps: primera estació dels camins de l'exili”, article escrit per Maria Campillo i Francesc Vilanova i publicat a L'Avenç núm. 322 (març de 2007).

Escriptors catalans i compromís antifeixista (1936-1939).”, escrit per Maria Campillo i publicat a L'Avenç núm. 194, (juny de 1995).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.