L’Avenç, 40 anys construint cultura

Redacció L'Avenç

dissabte, 01 de abril del 2017

40_10

L'Avenç fa 40 anys. I ho celebra amb un número, el 433, centrat en una de les qüestions de més rellevància que travessen la nostra història: les relacions entre Catalunya i Espanya. [+]

L’Avenç va començar a sortir l’abril de 1977, ara fa 40 anys. Abans, amb data de desembre del 1976, s’havia distribuït de forma gratuïta un número zero dedicat a la Generalitat de Catalunya, la institució d’autogovern que en plena Transició reclamaven els partits democràtics catalans, i que incloïa una entrevista amb el president Tarradellas, llavors encara a l’exili. Amb un nom que recuperava el de la històrica revista de finals del segle XIX, a partir del número 1, amb un dossier dedicat a “La unitat a Catalunya”, L’Avenç va apostar per recuperar i difondre una mena d’història estretament vinculada a la realitat social del moment. Amb etapes diferents, amb directors diferents, la revista s’ha caracteritzat per una recuperació crítica, no pas mítica, del passat i ha posat l’accent en la història cultural.

Les relacions Catalunya-Espanya han estat un objecte recurrent de la seva atenció. A partir de l’any 1998, amb un número 229 dedicat a “Les arrels socials del catalanisme” L’Avenç inicia una conversió gradual en una revista de cultura, on la història i la memòria tenen un gran pes, però més decididament oberta a la literatura i a les expressions culturals, inclosa la creació literària.

Des del 2007, ara fa deu anys, la revista també ha pogut consolidar la seva inicial vocació editora, i amb més de 75 títols d’assaig i de creació publicats, s’ha erigit en una editorial independent de referència.

L'Avenç 433 - abril 2017

Amb el número d’abril, el 433, L’Avenç fa 40 anys. I ho commemora retornant a un dels temes que han estat recurrents en els quaranta anys de la revista: les relacions Catalunya-Espanya. En concret, mirem d’analitzar les causes de l’emergència, en els últims anys, d’un fort moviment independentista que ha ocupat la posició central que, fins fa una dècada, havia tingut l’autonomisme en la societat catalana i en el seu sistema de partits polítics. I ho fem a través d’una sèrie de textos d’Andreu Domingo, Carles Boix, Xosé M. Núñez Seixas i Andrew Dowling, que des de perspectives diferents

—que van des de la demografia a la ciència política, passant per la història política i social— aporten una valuosa i clarificadora llum sobre la qüestió. A més, l’entrevista del mes és amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que fa un repàs a la seva trajectòria vital i política. A la resta del número, hi trobareu les seccions habituals de crítica cultural, amb ressenyes dedicades a noms com els de Prudenci Bertrana, Domenico Cimarosa, Raül Garrigasait, Henrik Ibsen o Joan-Lluís Marfany.

Podeu consultar el sumari i accedir als continguts aquí. Us recordem que la revista es distribueix a quioscos i llibreries i la podeu comprar en paper aquí, o bé en la versió digital aquí i aquí. Si us hi voleu subscriure, per només 60 € l'any, cliqueu aquí i la rebreu puntualment a casa vostra cada inici de mes, a més d'estalviar-vos temps i diners, juntament amb els suplements.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.