L'Avenç de maig

Redacció L'Avenç

dimarts, 02 de maig del 2017

L'Avenç de maig ja és al carrer. El tema de portada està dedicat al Parc de la Ciutadella, i a les iniciatives que treballen per la seva revitalització. Com sempre, el número ve farcit de continguts variats i interessants entorn de la literatura, la història i les arts, i destaquem especialment l'entrevista a l'escriptor basc Bernardo Atxaga. [+]

Aquest número de maig fa seva la proposta de retornar al parc de la Ciutadella el paper que havia tingut ara fa un segle, i de bastir-hi el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, tot aprofitant els edificis ja existents així com el nou entorn científic del parc. Joan B. Culla qüestiona el mite que, en la negociació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 1979, es va renunciar a un concert econòmic com el basc. El cineasta Albert Serra recorda un dels seus actors emblemàtics, Lluís Carbó, el “Quixot” d’Honor de cavalleria. L’entrevista del mes és amb l’escriptor basc Bernardo Atxaga, en ocasió de la seva participació en el festival Mot de literatura. Anton Carbonell recorda la trajectòria, presidida per una personalitat exigent i compromesa, de l’escriptor Joan Oliver, “Pere Quart”. En l’apartat de ressenyes culturals, destaquen els articles dedicats a Joan Fuster, Jean Echenoz i Alexander Kluge, a més de Joseph Conrad, entre altres.

Marina Garcés

Bernardo Atxaga és el pseudònim de Joseba Irazu Garmendia (Asteasu, Guipúscoa, 1951). Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Bilbao, va fer diversos oficis fins que es va poder dedicar íntegrament a la literatura. Es va donar a conèixer amb Obabakoak (1988), al qual van seguir novel·les i llibres de narrativa, molts d’ells traduïts al català i a 31 idiomes més. Ha conreat també l’assaig, amb llibres com Marques. i és un prolífic autor de literatura infantil. Nascut en un entorn rural, fill d’un fuster i d’una mestra, va viure de ple la “fissura” que provoca la irrupció de la modernitat en la societat basca dels anys seixanta, i que va donar lloc a ETA, a l’entorn de la qual va estar d’alguna forma vinculat, com revela en aquesta entrevista. Animat pel poeta Gabriel Aresti, va començar a escriure a principi dels anys setanta. A principi dels anys vuitanta va estudiar Filosofia a Barcelona. Des de fa més de trenta anys s’ha convertit en la figura de referència de la literatura en eusquera, una llengua a la qual ha sabut donar una extraordinària expressivitat i solidesa.

Podeu consultar el sumari i accedir als continguts aquí. Us recordem que la revista es distribueix a quioscos i llibreries i la podeu comprar en paper aquí, o bé en la versió digital aquí i aquí. Si us hi voleu subscriure, per només 60 € l'any, cliqueu aquí i la rebreu puntualment a casa vostra cada inici de mes, a més d'estalviar-vos temps i diners, juntament amb els suplements.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.