La Model ens parla: 113 anys, 13 històries

Redacció L'Avenç

dijous, 20 de juliol del 2017

Expo Model

Després de molts anys de reivindicacions socials, la presó Model de Barcelona ha tancat aquest mes de juny, i els interns han estat traslladats a altres centres penitenciaris. Ara el Departament de Justícia ha organitzat unes visites guiades per conèixer la presó per dins. [+]

La visita planteja un recorregut de coneixement i aprenentatge. Es fa en grup sobre un itinerari preconcebut que obliga a passar per tres cancells que s'obren i tanquen al pas dels visitants.

Així, d'una banda, es podrà veure alguns dels elements emblemàtics de la presó, com ara: el pati d'accés, els cancells i el passadís d'accés; el panòptic; la 4a galeria, una de les que s'ha mantingut més fidels al projecte original, el pati de la 4a galeria, el locutori i la paqueteria.

D'altra banda, es podrà visitar l'exposició «13 històries de la Model», situada a la 5a galeria. L'exposició presenta 13 moments i 13 persones o col·lectius emblemàtics de la història de la presó i de la seva vinculació a la història de la ciutat i del país. Cadascun d'ells s'associa amb una data i un context o una temàtica, per exemple, el president Companys, Ferrer i Guàrdia, Puig Antich o el Vaquilla.

El comissari de la visita és Agustí Alcoberro, historiador, museòleg i professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona. També ha estat director del Museu d'Història de Catalunya i va passar per la Model també com a pres polític.

INFORMACIÓ:

La Model es podrà visitar, amb cita prèvia, fins al 26 de novembre de 2017.

Visites gratuïtes en grups de 15 persones, cada 15 minuts, durant una hora mitja. És imprescindible la inscripció amb cita prèvia individual (per cada persona cal una cita) per internet, trucant al 012 o a la mateixa presó Model.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.