La ciutat dels prodigis científics

Redacció L'Avenç

diumenge, 30 de octubre del 2016

© Frederic Ballel

El proper dijous 3 de novembre s’inicia “La ciutat dels prodigis científics (1888-1929)”, un cicle de conferències sobre història urbana de la ciència que tindrà lloc durant cinc tardes dels mesos de novembre i desembre de 2016 al MUHBA Plaça del Rei. [+]

La proposta es centra en les quatre dècades que separen les dues exposicions universals de 1888 i 1929. En contrast amb les nombroses recerques històriques que existeixen al voltant de qüestions com l’art, el creixement demogràfic i urbà d’aquesta època, hi ha un desconeixement generalitzat pel que fa a la ciència, la tecnologia i la medicina de l’època.

Per tal de recuperar la riquesa i demostrar la complexitat de la cultura científica barcelonina els historiadors de la ciència Oliver Hochadel, de la Institució Milà i Fontanals del CSIC, i Agustí Nieto-Galan, del Centre d'Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han coordinatuna recerca sobre història urbana de la ciència, que ha donat fruit al llibre Barcelona: An Urban History of Science and Modernity, 1888-1929 i que fa possible també aquest cicle. La investigació mostra que la ciència estava sobretot vinculada a les elits urbanes benestants (polítics, arquitectes, metges, urbanistes, etc.), però que també va ser forjada per altres actors que fins ara són poc coneguts com, per exemple, radioaficionats, pacients de clíniques, col·leccionistes d’objectes o dones espiritistes. Per això s’explica que el cicle porti per títol de la famosa novel·la d’Eduardo Mendoza, La ciudad de los prodigios (1986), ja que la creació d’aquesta ciutat de la ciència va ser una obra col·lectiva.

L’activitat consta de 5 sessions que consistiran en dues conferències- la primera s’iniciarà a les 18h i la segona a les 19.15h- entorn d’una temàtica. El primer dia, el 3 de novembre, el tema serà “La ciutat elèctrica” i s’abordarà amb la conferència “L’exposició de 1929: els prodigis de la llum”, a càrrec de Jordi Ferran i Agustí Nieto-Galan, i posteriorment, amb “Ràdio, ciència i vida quotidiana”, de la mà de Carlos Tabernero i Meritxell Guzmán.

Tot seguit podeu consultar les temàtiques i dates de la resta de sessions. Pels detalls cliqueu aquí.

Sessió 2. La ciència i el lleure. Dijous 17 de novembre

Sessió 3. La ciència al parc de la Ciutadella. Dijous 24 de novembre

Sessió 4. La ciència popular. Dijous 1 de desembre

Sessió 5. Una cartografia mèdica. Dimecres 15 de desembre

INFORMACIÓ:

Data: Els dijous dies 3, 17 i 24 de novembre i el dijous 1 i el dimecres 15 de desembre de 2016.

Lloc: Sala de Martí l’Humà del MUHBA Plaça del Rei (Plaça del Rei, s/n
08002).

Entrada gratuïta. Es recomana reserva prèvia: reservesmuhba@bcn.cat/ 93 256 21 22

PER SABER-NE MÉS:

Els següents articles han estat escrits per alguns dels conferenciants:

"Ciutadà Carbonell", escrit per Oliver Hochadel (coordinador de la investigació) i publicat a L'Avenç núm. 398 (febrer de 2014).

"La Barcelona del tombant de segle XX, una ciutat "à la mode", escrit per Laura Casal Valls, publicat a L'Avenç núm. 368 (maig de 2011)

"Narcís Monturiol, una veu d’avantguarda", escrit per Antoni Roca-Rosell i publicat a L'Avenç núm. 354 (febrer de 2010).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.