La memòria en la literatura i l'art a la Nollegiu

Redacció L'Avenç

dimarts, 17 de gener del 2017

Nollegiu Memoria

Avui a les 19:30h a la llibreria Nollegiu, diàleg entre Lluís Quintana i Lluís Agustí a propòsit de la memòria en la literatura i l'art. [+]

Lluís Quintana és professor de Llengua i Literatura catalanes a la Universitat Autònoma de Barcelona i acaba de publicar Caminar per la vida vella. La memòria involuntària en la literatura i l'art (Publicacions de la Universitat de València), un exercici de literatura comparada, un assaig sobre el món d’idees associat a la memòria en la història de la literatura.

La memòria involuntària, que Marcel Proust va fer famosa gràcies al conegut episodi de la magdalena, és un fenomen psicològic que ha tingut una repercussió especial en la cultura del segle XX. Aquest llibre n'estudia la presència en la literatura, la pintura o el cinema, i en fa un seguiment cronològic basat en textos de diverses literatures europees. Contraposa la memòria involuntària a d'altres fenòmens psicològics com la rêverie (o somieig) o el 'déja vu', i en situar-los en el context de la literatura occidental, es fa entenedor que tots ells provenen d'una tradició que ha intentat donar compte d'alguns aspectes no sempre ben compresos de la naturalesa humana. Un exercici de literatura comparada, associat a la memòria en la història de la literatura, de Goethe a Rousseau, de Leopardi a Nietzsche, de Maragall a Joyce, de Proust a Walter Benjamin i Mercè Rodoreda.

Lluís Agustí és professor de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació i director de l'Escola de Llibreria de la UB.

INFORMACIÓ:
Data: Dilluns 17 de gener de 2017 a les 19.30h.

Lloc: Nollegiu (Pons i Subirà 3, Barcelona)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.