La qüestió catalana a NYC

Redacció L'Avenç

dimarts, 15 de novembre del 2016

Cartell Challenging National Narratives

El director de l'Avenç, Josep Maria Muñoz, organitza un simposi acadèmic a la Universitat de Nova York, on aquest semestre ocupa la Càtedra King Juan Carlos. L’esdeveniment, sota el títol Challenging national narratives: the catalan question and the spanish crisis, tindrà lloc a finals d’aquesta setmana, el dijous 17 i el divendres 18 de novembre.[+]

Durant aquesta tardor, Josep M. Muñoz es troba a Estats Units realitzant una residència a King Juan Carlos I of Spain Centre (KJCC) de la New York University (NYU), que des de 1983 atorga una càtedra a un acadèmic expert en temes de política, economia, història o cultura d’Espanya.

Tal com la presenta el mateix historiador -podeu consultar el text complert en anglès aquí- l’activitat s’emmarca en un context espanyol de crisi profunda a tots els nivells. Enmig d’aquesta situació, l’emergència d’un moviment a favor de la independència de Catalunya ha anat prenent força i la demanda a favor d’un referèndum ha estat qualificada d'inconstitucional i negada per la majoria dels partits polítics, que, així, han negat la possibilitat d’una solució política. Muñoz defensa que aquesta reacció del govern espanyol és definitòria de la narrativa nacional que ha acompanyat la construcció de l’Estat-Nació a Espanya. Amb el ferm convenciment que l’anomenada “qüestió catalana” és complexa i que hi trobem aspectes que també estan presents en l’actual situació d’altres democràcies, com per exemple la tensió entre pluralisme i unitat nacional o la legitimitat d’organismes polítics transnacionals-incloent-hi també la Unió Europea, el director de l’Avenç planteja el simposi amb l’objectiu d’explorar les diverses implicacions del moviment català d’independència, alhora, que tractarà les crisis polítiques i econòmiques que amenacen Europa i Amèrica.

Les persones que intervindran al simposi són: Georgina Dopico (NYU), Xosé M. Núñez Seixas (Ludwig-Maximilians-Universität, München), Andreu Domingo (Universitat Autònoma de Barcelona), Sharon Feldman (University of Richmond), Carles Boix (Princeton University), Germà Bel (Universitat de Barcelona), Andrew Dowling (Cardiff University), Sophie Gonick (New York University), Ignacio Sánchez-Cuenca (Universidad Carlos III, Madrid), Isabel Estrada (The City College of New York), Luisa Elena Delgado (University of Illinois at Urbana-Champaign) i Jordana Mendelson (NYU).

Per consultar el programa detallat amb els horaris i detalls de les conferències cliqueu aquí.

INFORMACIÓ:

Data: dijous 17 i divendres 18 de novembre de 2016.

Lloc: King Juan Carlos I of Spain Centre (53 Washington Square Soth)

Entrada Lliure.

PER SABER-NE MÉS:

Vegeu l'article "Com hem arribat fins aquí. Sis notes sobre la relació Catalunya-Espanya?", escrit per Josep M. Muñoz i publicat a L'Avenç núm. 423 (maig de 2016).

També podeu consultar Catalunya al mirall de la immigració, llibre escrit per Andreu Domingo -que parlarà sobre immigració durant el simposi- publicat l'any 2014 per Els llibres de l'Avenç dins la col·lecció Sèrie Assaig.

Us recomanem també l'entrevista a Germà Bel càrrec de Josep M. Muñoz "Germà Bel, política contra economia" publicada a L'Avenç núm. 370 (juliol de 2011).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.