La quinta del biberó

Redacció L'Avenç

diumenge, 23 de octubre del 2016

© Ros Ribas

El Teatre Lliure acull fins el proper diumenge 13 de novembre a Montjuïc l'obra teatral In memoriam. La quinta del biberó de la Kompanyia Lliure, escrita i dirigida per Lluís Pasqual. L'espectacle rememora la dramàtica experiència de l'anomenada -arran d'unes paraules de Federica Montseny- lleva (o quinta) del biberó, un reclutament d’uns 27.000 nois d’entre 17 i 18 anys que van ser mobilitzats per lluitar a la Guerra Civil. [+]

La quinta del biberó va ser la darrera lleva de soldats que la República va mobilitzar per reforçar el front d’Aragó i especialment per lluitar a la Batalla de l’Ebre en un intent desesperat d'impedir l'avançament de les tropes franquistes. L'espectacle forma part del cicle Guerra i pau i el text, al qual donen vida els actors, ha estat elaborat a partir del testimoni d’alguns dels supervivents. A més, es compta amb l'acompanyament d’un quartet de músics.

Extraordinària posada en escena que aconsegueix explicar els fets i també les emocions a partir de la caracterització de sis soldats de procedències diverses que encaren el seu destí amb personalitats diferents però amb un nexe d'unió fortíssim com el que suposa estar plegats en primera línia de foc.

© Ros Ribas

Recomanem també unes activitats complementàries al visionat de l'obra:

Diumenge 23 d'octubre: Col·loqui amb la companyia després de la funció. Es transmetrà en directe a través de la pàgina web a partir de les 19:40h. aproximadament.

Dissabte 29 d'octubre: Àgora Lliure - UPF després de la funció. Conversa amb Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània (URV). Modera Teresa Ferré, professora associada d'Història del Periodisme (URV).

INFORMACIÓ:

Data: Fins el 13 de novembre de 2016. De dimarts a divendres a les 20:30h. Dissabte a les 19h. Diumenge a les 18h. Durada aproximada: 1h. 25' sense pausa.

Lloc: Plaça de Margarida Xirgu,1 / Passeig de Santa Madrona 40-46, Barcelona.

Preus: consulteu les tarifes aquí

PER SABER-NE MÉS:

Al diari digital Núvol: "Oblidar és de covards" (26.09.2016), d'Agus Izquierdo i "Lluís Pasqual recorda la quinta del biberó" (3.10.2016), de Josep Maria Cortina.

Escrits per Francesc Grau i Viader (supervivent): "Combatents de disset any" (es pot descarregar de forma gratuïta), publicat a L'Avenç núm. 12 (gener de 1979) i "Dues línies terriblement paral·lele. Diari d'un combatent de disset anys", publicat a L'Avenç núm. 353 (gener de 2010).

Podeu llegir també a L'Avenç núm. 407, de desembre de 2014 una entrevista de Josep M. Muñoz a Lluís Pasqual, director de l'obra i del Teatre Lliure.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.