Les maletes de Walter Benjamin

Redacció L'Avenç

divendres, 14 de octubre del 2016

walter benjamin

Fins el proper diumenge 23 d’octubre, l’exposició titulada "Les maletes de Walter Benjamin" es pot visitar a la Sala de Duanes de l’Estació Internacional de Portbou. La mostra és el resultat d’un projecte col·laboratiu entre quatre escoles de belles arts procedents de quatre ciutats europees diferents: Barcelona, Madrid, Berlin i Bordeus (la Weißensee Kunsthochschule de Berlin (Visuelle Kommunikation. Digitale Medien), l’École des Beaux-Arts de Bordeaux, l’Escola Llotja d’Arts i Disseny de Barcelona i la Casa de Velázquez de Madrid). [+]

L’exposició uneix simbòlicament la trajectòria benjaminiana, amb la participació de Berlín, ciutat on va néixer, Bordeus, ciutat important de França, país que el va acollir com a refugiat alemany, i Portbou, frontera espanyola, on va decidir acabar amb la seva vida.

Els estudiants participants han creat unes maletes imaginàries partint de la lectura de les Tesis de la Filosofia de la Història escrites per Walter Benjamin (Berlin, 1892-Portbou,1940), i que es creu que portava a la maleta en la seva fugida a l’exili. Per a més informació cliqueu aquí.

La història, la memòria i la identitat europea d’avui són els temes de fons d’aquestes maletes que els estudiants han creat pensant en Portbou. Les nocions de frontera i exili cobren actualitat davant l’Europa de les persones que intenten refugiar-se.

Després de donar un nou ús cultural a la sala de duanes, destinada a obrir i revisar les maletes fins al Tractat de Shenghen, la mostra itinera a la Casa de Velázquez de Madrid el març del 2017 i serà exposada durant el 2017 a l'Arts Santa Mònica de Barcelona.

INFORMACIÓ:

Data: Fins el 23 d’octubre de 2016.

Lloc: la Sala de Duanes de l’Estació Internacional de Portbou.

Entrada Lliure

PER SABER-NE MÉS:

A la revista L'Avenç, podreu trobar articles dedicats a Walter Benjamin, com "Les meravelles de Walter Benjamin", (L'Avenç, núm. 259, maig 2001), de J.M. Coetzee.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.