Llull a l’Arts Santa Mònica

Redacció L'Avenç

dijous, 20 de octubre del 2016

imatge-web-Llull-1242x360.jpg_2033050811

El proper divendres dia 21 d’octubre a les 19h el centre Arts Santa Mònica ens convida a la conferència titulada La ciència i la mística en Llull, influències àrabs a càrrec de Josep Bellver i Miquel Forcada. La conferència, que inclou també un debat posterior, ens proposa un anàlisi de la figura de Ramon Llull, partint d’una àmplia reflexió sobre la seva època i posant especial atenció en les influències que tingueren en el seu pensament la mística sufí, les tècniques cabalístiques i la ciència araboislàmica. [+]

A més de la conferència del proper divendres, el centre programa sis activitats més al voltant de Llull. Es tracta de conferències i tallers que compten amb la participació de diversos experts i reflexionen sobre una vessant poc tractada del llegat del pensador: la ciència. Podeu consultar totes les activitats aquí

Tots aquests esdeveniments s’emmarquen dins l’exposició Llull-Kurokawa. A la llum de les idees que podem visitar fins el 4 de desembre de 2016-execepte en els dies i les hores en què hi ha activitats programades sobre Llull- al mateix Arts Santa Mònica, concretament al claustre Max Cahner i que es també una commemoració de l’Any Llull. La supervisió de l'exposició la porten a terme Mònica Bello directora d’arts del CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) i Andy Gracie, artista digital.

Fotografia de l'exposició © Arts Santa Mònica

La proposta defensa la contemporaneïtat de Llull pel fet que l’objectiu que perseguia era descobrir la veritat. En aquest sentit, s’intenta establir un diàleg entre la concepció de l’univers lul·lià i la interpretació del cosmos de l’artista Ryoichi Kurokawa, a través de la seva instal·lació audiovisual unfold, que constitueix la peça central de l’exposició. Unfold convida als visitants a una experiència sinestèsia (es fusionen so, visió i vibració) per intentar transportar-los a la profunditat de l‘univers, endinsant-se en algunes de les investigacions més recents sobre l’estructura de la matèria i la formació de l’univers. Amb aquesta obra, Kurokawa recolza, en un sentit figurat, la proposta lul·liana d’un ordre astronòmic nou al qual no s’accedeix a través d’una percepció concreta, sinó a partir de l’enteniment d’alguns mecanismes deduïbles que evidencien una unitat indivisible entre la percepció i la lògica.

INFORMACIÓ:

Data: Divendres 21 d’octubre de 2016. A les 19h.

Lloc: Claustre Max Cahner de l’Ars Santa Mònica (La Rambla, 7, Barcelona).

Entrada Lliure.

PER SABER-NE MÉS:

Podeu accedir a un vídeo sobre l’exposició.

“Ramon Llull i l’origen de l’univers”(13.10.2016), article de Joan Burdeus publicat a la diari digital Núvol.

Llull x Llull. Una antologia de textos de Ramon Llull, llibre elaborat a cura de Joan Santanach, publicat per Els Llibres de L'Avenç – i coeditat amb la Institució de les Lletres catalanes (ILC)—dins de la Col·lecció Sèrie Literatures aquest mateix any 2016.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.