Llull al CCCB

Redacció L'Avenç

dilluns, 17 de octubre del 2016

© Karlsruhe, Badische Landesbibliothek, Cod. St. Peter perg. 92.

El Centre de Creació i Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ens ofereix properament dues activitats dedicades a la figura de Ramon Llull. La primera és una conferència a càrrec de l'escriptor, antropòleg i hel·lenista Joan Francesc Mira. Es titula Dante i Llull: cultures, llengües i mons i tindrà lloc el dijous 20 d’octubre a les 18.30h. La segona proposta és un recital de textos de Ramon Llull:Ramon Llull a les fosques, dirigit per l’artista Perejaume, que se celebrarà el dijous 27 d’octubre a les 18.30h. [+]

Aquesta completa programació entorn la figura de Ramon Llull té lloc aquest 2016 amb motiu de la celebració de l’Any LLull, que commemora el setè centenari de la mort del pensador mallorquí. Concretament, aquestes dues activitats culturals s’emmarquen dins d’un cicle d’actes que, sota el títol Ramon Llull i la gramàtica del món i amb la participació d'experts procedents de diverses disciplines, complementen l’exposició La màquina de pensar. Ramon Llull i l’«ars combinatoria», que es pot visitar al CCCB fins l’11 de desembre de 2016.

La conferència de Joan Francesc Mira establirà una relació entre Ramon Llull i Dante Alighieri remarcant el fet que ambdós autors van decidir, de forma innovadora, utilitzar la llengua del poble per a la creació d'obres d'alt contingut filosòfic i literari, abans reservades al llatí. A més, Mira destacarà també la importància de la traducció i de l'aprenentage de llengües com a formes de connexió entre cultures diverses. La presentació de la conferència anirà a càrrec de Vicenç Villatoro, actual director del CCCB.

Pel que fa al recital de Perejaume, hi participaran: Txell Aymerich, Ricard Cordoncillo i Ana Sosa, acompanyats per una cantata, dirigida pel músic Jaume Ayats, de Sebastià Bardolet, Pol Blancafort i Josep Pieres.

INFORMACIÓ:

Dates: La conferència serà el dijous 20 d’octubre de 2016 i el recital, el dijous 27 d’octubre de 2016. Ambdues activitats s’iniciaran a les 18.30h.

Lloc: CCCB (Carrer Montalegre, núm. 5, Barcelona).

Preus: 3 € cada sessió/ Gratuït per amics del CCCB, persones aturades, amb el carnet docent o amb la Targeta Rosa. Per comprar l’entrada: Taquilles CCCB / taquilles@cccb.org / 933 064 100 / ticketea.com.

PER SABER-NE MÉS:

A la pàgina web del CCCB podeu accedir a un vídeo titulat Ramon Llull: retorno a la razón (duració 18 min. 13 segons) sobre l'impacte de Llull en artistes i pensadors contemporanis. En el vídeo hi participen Amador Vega Esquerra, Siegfried Zielinski, Peter Weibel i el guió i la realització estan dutes a terme per Andres Hispano.

Article "La contemporaneïtat de Ramon Llull", de Susanna Portell, publicat en el darrer número de la revista: L'Avenç núm. 427 (octubre de 2016).

Llull x Llull. Una antologia de textos de Ramon Llull, llibre elaborat a cura de Joan Santanach, professor de literatura de la UB i comissari de lAny Llull, que ha estat publicat per Els Llibres de L'Avenç – i coeditat amb la Institució de les Lletres catalanes (ILC)—dins de la Col·lecció Sèrie Literatures aquest mateix any 2016.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.