Mitjans de comunicació i franquisme

Redacció L'Avenç

divendres, 04 de novembre del 2016

Vista sales exposició. © Santi Periel

El proper dimarts 8 de novembre, la Fundació Suñol acull una sessió a càrrec de Jaume Guillamet, catedràtic de periodisme, titulada “Els mitjans, la informació i les imatges del poder. Del franquisme fins ara”. L’activitat s’iniciarà a les 18.30h i s’hi podrà accedir gratuïtament, havent realitzat una inscripció prèvia per correu (info@fundaciosunol.org) o telèfon (93 496 10 32). [+]

La sessió servirà per reflexionar sobre el franquisme com a règim repressor que va utilitzar el control dels mitjans de comunicació per tal d’imposar la seva ideologia i els seus propòsits. Des de 1966, la premsa constituïa l’únic mitjà que gaudia d’un marge de llibertat. Això provocava dificultats per la presència pública dels nous corrents. Alguns exemples d’aquest control són la detenció del periodista Josep Maria Huertas Clavería o les reaccions oficials i de la ultradreta contra la intervenció l’any 1968 d’Arranz Bravo i Bartolozzi a la façana de la fàbrica Tipel de Parets del Vallès o les esglésies pintades per Lluís Bosch Martí.

L’activitat, programada amb motiu de l’exposició Camins encontrats: Joan Rabascall (obres 1975 i 2012) -disponible fins el 18 de març-, s’emmarca en un conjunt de tres sessions que sota el títol “Aula. Xarxa d’Informació”, tenen l’objectiu d’aprofundir i reflexionar críticament sobre alguns aspectes relacionats directament amb els eixos centrals del projecte de Rabascall.

Per accedir a la informació sobre l’Aula 2, que tindrà lloc el 10 de gener de 2017, cliqueu aquí i per conèixer els detalls de l’Aula 3, que se celebrarà el 7 de febrer de 2017 cliqueu aquí.

INFORMACIÓ:

Data: Dimarts 8 de novembre de 2016. A les 18:30h.

Lloc: Fundació Suñol (Passeig de Gràcia, 98, Barcelona).

Entrada gratuïta. Places limitades, imprescindible inscripció prèvia: info@fundaciosunol.org / 93 496 10 32.

PER SABER-NE MÉS:

El desafiament català, publicat l'any 2014 per l'editorial Els llibres de L'Avenç dins la col·lecció Sèrie Assaig.

"El retrat sociològic de Joan Rabascall", article escrit Susanna Portell i Isabel Muntané i publicat a L'Avenç núm. 344 (març de 2009).

"La significació històrica de La Vanguardia", article escrit per Jaume Guillamet i publicat a L'Avenç núm. 313 (maig de 2006).

Entrevista a Jaume Guillamet, escrita per Xavier Carmaniu i publicada a L'Avenç núm. 298 (gener de 2005).

"Tele/eXpres, les tres èpoques del primer diari nou", article escrit per Jaume Guillamet i publicat a L'Avenç núm. 296 (novembre de 2004).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.