Montserrat Roig, 25 anys

Redacció L'Avenç

dijous, 10 de novembre del 2016

© Pilar Aymerich

Avui, dijous 10 de novembre de 2016, fa 25 anys que va morir Montserrat Roig. Coincidint amb aquest aniversari us recomanem un seguit d’activitats i un llibre entorn la figura de l’escriptora. Una d’aquestes propostes és un recital que, sota el títol "Roig", que es podrà veure per primer cop avui a les 20h al Centre Sant Pere. La segona activitat és una exposició titulada "Montserrat Roig. Cronista d'un temps i d'un país", que es podrà visitar al Col·legi de Periodistes de Catalunya fins al 31 de gener de 2017. Per acabar, ja podeu trobar a les llibreries Montserrat Roig. La memòria viva, obra escrita per la periodista i escriptora Aina Torres i publicada recentment per l’editorial Sembra Llibres, que us convida avui -a les 19h a l’Espai País Valencià- a un acte de commemoració de la mort de l’escriptora.[+]

Montserrat Roig (1946-1991) és una de grans figures de la literatura catalana del segle XX. L'escriptora forma part d’una generació que va néixer i créixer en el context de la dictadura franquista. Així doncs, Roig visqué en primera persona la repressió del règim, però també s’involucrà, especialment mitjançant la literatura i el feminisme, en la protesta i la revolta per combatre’l. Aquest 2016 tenen lloc el 70è aniversari del naixement de Montserrat Roig i el 25è de la seva mort, i per això nombroses associacions, col·lectius i institucions han programat actes en memòria de l’autora.

A "Roig", un espectacle que voltarà de gira pels teatres de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), Mònica Lucchetti narrarà i descriurà diversos passatges de l'escriptora, la cantant Llúcia Vives, interpretarà cançons que li agradaven a l’escriptora com la chanson francesa, poemes musicats o repertori del seu amic Ovidi Montllor i el músic i compositor Carles Beltran ens llegirà algunes notes que ha creat al voltant dels textos de Roig.

L'exposició "Montserrat Roig. Cronista d'un temps i d'un país", produïda pel Memorial Democràtic sobre una idea original de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, ens ofereix una mirada a la trajectòria de la periodista i escriptora, en la qual destaca l'èmfasi en la seva tasca de recuperar la memòria dels republicans deportats als camps nazis. La vintena de fotografies que s'hi poden veure són de Pilar Aymerich, l'arxiu familiar Sempere Roig i el fons Montserrat Roig de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Els textos són fragments de peces periodístiques i literàries de l'escriptora i periodista.

La memòria viva, Aina Torres

El llibre Montserrat Roig. La memòria viva reconstrueix el recorregut vital i literari de Roig. Es tracta d'una biografia que recull declaracions de vora quaranta periodistes i escriptors que o bé van conèixer Roig, o bé se’n senten deixebles. A més, inclou documentació inèdita de Roig i una selecció de fotografies. L'editorial que publica l'obra, Sembra Llibres, ens convida avui a un acte de commemoració de la mort de l’escriptora. L'esdeveniment ha estat organitzat per Som Països Catalans i la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans i hi intervindran: Aina Torres, autora de Montserrat Roig. La memòria viva (Sembra Llibres); Mertixell Gené, cantautora; Mireia Calafell i Anna Gual, poetes; Sara Blázquez, periodista; Laia Noal, artista; i Emma Duran i Alba Soldevila, ballarines.

INFORMACIÓ:

Data: "Roig": dijous 10 de novembre de 2016. A les 20h. Per consultar les dates de les pròximes actuacions cliqueu aquí."Montserrat Roig. Cronista d'un temps i d'un país”: fins el 31 de gener de 2017. Acte commemoració amb la col·laboració de Sembra Llibres: dijous 10 de novembre de 2016. A les 19h.

Lloc: "Roig": Centre Sant Pere (C/ St. Pere més alt, 25, Barcelona). Per consultar les ubicacions de les pròximes actuacions cliqueu aquí."Montserrat Roig. Cronista d'un temps i d'un país”: Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla Catalunya , 10, Barcelona). Acte commemoració amb la col·laboració de Sembra Llibres: Espai País Valencià (Còrsega, 335. Barcelona)

Entrades: “Roig”: preu: 10€ (socis del centre: 6€). Per consultar els preus de les pròximes actuacions cliqueu aquí."Montserrat Roig. Cronista d'un temps i d'un país”: Entrada lliure. Acte commemoració amb la col·laboració de Sembra Llibres: Entrada Lliure

PER SABER-NE MÉS:

Articles escrits per la Montserrat Roig i publicats a L'Avenç:

"De quan ens crèiem els fills del sol", publicat a L'Avenç núm. 20 (octubre de 1979), "Records d'un treballador. Pau Vila", escrit conjuntament amb Bru Rovira, i publicat a L'Avenç núm. 9, (octubre de 1978) i "Els catalans als camps nazis", publicat a L'Avenç núm. 4 (juliol de 1977).

Article "Montserrat Roig, el valor de la paraula compromís", escrit per Lluïsa Julià i publicat avui (10/11/2016) pel diari digital Núvol.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.