Nazis i Feixistes. L'ocupació simbòlica de Barcelona (1939-1945)

Redacció L'Avenç

dijous, 30 de novembre del 2017

Nazis i Feixistes

S'acaba d'obrir al Castell de Montjuïc una exposició comissionada per L'Avenç i la Fundació Pi i Sunyer sobre la presència de nazis i feixistes a Barcelona. Aquest diumenge l'entrada al Castell és gratuïta i hi haurà també una visita guiada a l'exposició a les 12h. [+]

L’exposició, produïda per l'Institut de Cultura de Barcelona, és la crònica gràfica dura i sense concessions d’un passat mal amagat. Amb la caiguda de Barcelona a mans de les tropes franquistes, el nou règim s’emmirallà en l’Alemanya de Hitler i la Itàlia de Mussolini per tal d’aniquilar qualsevol emprepta del passat roig, republicà i catalanista de la ciutat.

· Aquesta exposició presenta una selecció de més setanta fotografies d’alta qualitat que presenten una Barcelona ocupada pels nous amics europeus. L’ocupació de l’espai pública barceloní amb esvàstiques i actes feixistes s’explica gràcies a la complicitat evident de les autoritats locals i provincials, que van articular una xarxa de simpaties i reconeixements mutus entre els règims de Hitler, Mussolini i Franco.

· També incorpora un mapa de Barcelona amb els principals centres franquistes, nazis i italians. El centre de la ciutat fou literalment ocupat i bategava al ritme que marcaven les institucions diplomàtiques amigues: la Plaça de Catalunya concentrava el Consolat General d’Alemanya, el Banc Alemany Transatlàntic i la Cambra de Comerç Alemanya. Al Passeig de Gràcia s’hi instal·là l’Oficina d’Informació Turística d’Alemanya, i dos carrers més amunt, s’hi trobava la Casa Alemanya de Barcelona, el Consolat General d’Itàlia, la Casa dels Italians i l’Institut de Cultura Italiana. El disseny gràfic i la museografia de l'exposició és de Jordi Navarro.

· L’exposició parteix de la recerca realitzada per al llibre Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945), de Mireia Capdevila i Francesc Vilanova, publicat enguany per L’Avenç, la Fundació Carles Pi i Sunyer i l’Ajuntament de Barcelona.

· El material exposat prové majoritàriament dels fons dels Arxius Municipals de Barcelona, però també inclou documents d’altres arxius com l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, el CRAI Biblioteca Pavelló de la República Universitat de Barcelona o el Museo de Badalona.

· L’exposició compta amb dues vitrines de materials originals, d’entre els quals destaquen documents de la visita del Reichsführer Heinrich Himmler (octubre 1940) a Barcelona, de la visita del comte Galeazzo Ciano (juliol 1939), i els volums que es van exposar a l’Exposició del Llibre Alemany celebrada al Paranimf de la Universitat de Barcelona (febrer 1941).

INFORMACIÓ:

Dates: del 20 de novembre de 2017 al 23 de febrer de 2018

Lloc: Castell de Montjuïc. Carretera de Montjuïc 66, 08038 Barcelona. Telèfon: 932 564 440.

Accés: En transport públic: bus línia 150 des de l'Avinguda de la reina Maria Cristina i telefèric de Montjuïc des de l'Avinguda de Miramar (entre la piscina de Montjuïc i la Fundació Miró). En vehicle privat, aparcament gratuït a 5 minuts.

Preu: Entrada general: 5€, entrada reduïda: 3€, entrada gratuïta: tots els diumenges accés gratuït a partir de les 15 h. i els primers diumenges de mes accés gratuït tot el dia.

Visita guiada: Diumenge 3 de desembre a les 12h, a càrrec de Mireia Capdevila i Núria Iceta. Entrada gratuïta

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.