Octubre a L'Avenç

Redacció L'Avenç

divendres, 29 de setembre del 2017

L'Avenç 438 - octubre 2017

La Revolució d’Octubre, de la qual a tot Europa es commemora ara el centenari, ocupa bona part de l’atenció d’aquest número de L’AVENÇ, així com una de les dues novetats editorials del mes de setembre, el recull Viatge a la Rússia soviètica. Visions catalanes de l’URSS (1920-1941). [+]

El neuròleg Nolasc Acarín, antic membre del PSUC, reflexiona sobre l’experiència comunista a la Unió Soviètica, i es pregunta sobre què va portar tants joves com ell, a l’Espanya franquista, a militar en el comunisme. Imma Merino fa un repàs del cinema generat per la revolució, en què l’orientació cap a la propaganda volguda pel nou règim no va impedir l’aparició de grans creadors com Eisenstein, Dziga Vèrtov o Pudovkin. Ferran Muñoz Jofre ofereix una útil guia de lectura al volum publicat per L’AVENÇ amb el títol de “Viatge a la Rússia soviètica”, on s’apleguen els testimonis de molt diversos visitants de la nova Rússia entre la Revolució d’Octubre i la Guerra Civil espanyola. I Genís Barnosell fa un repàs a diverses novetats editorials publicades arran del centenari de 1917. L’entrevista del mes és amb la historiadora del món grecoromà Mary Beard, catedràtica a Cambridge i activa intel·lectual feminista. En el bloc de l’opinió, l’escriptora Najat El Hachmi i el professor Jordi Moreras reflexionen sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils d’aquest estiu, i sobre el significat de la radicalització gihadista. En l’apartat de ressenyes culturals, s’hi parla de Joan Ponç, Beethoven, Grace Paley i Henry David Thoreau, entre d’altres, i Jordi Puntí clou el número escrivint a propòsit de les seves lectures de Patrick Modiano.

Podeu consultar el sumari i accedir als continguts aquí. Us recordem que la revista es distribueix a quioscos i llibreries i la podeu comprar en paper aquí, o bé en la versió digital aquí i aquí. Si us hi voleu subscriure, per només 60 € l'any, cliqueu aquí i la rebreu puntualment a casa vostra cada inici de mes, a més d'estalviar-vos temps i diners, juntament amb els suplements.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.