Parlem amb… Diàleg entre Marc Andreu i Maria Favà

Redacció L'Avenç

dilluns, 03 de abril del 2017

Avui Maria Favà

Les ciutats invisibles. Viatge a la Catalunya metropolitana - Marc Andreu

Demà, a la Biblioteca Manuel Arranz del Poblenou, a les 19 h, Marc Andreu i Maria Favà presentaran els seus últims llibres. [+]

Marc Andreu (Barcelona, 1973) presentarà Les ciutats invisibles. Viatge a la Catalunya metropolitana, publicat en la sèrie d'assaig de L'Avenç el maig de l'any passat, amb un pròleg de Jordi Évole. Encara que sovint no ens les mirem, les ciutats invisibles existeixen. Segons Italo Calvino, deriven totes d’un model urbà fet “d’excepcions, impediments, contradiccions, incongruències, contrasentits”. Ciutats invisibles ho són també molts dels barris de Barcelona, Tarragona i Girona retratats en aquest viatge periodístic a la Catalunya metropolitana. Visitar una trentena de barris per trencar-ne la invisibilitat, el desconeixement i els estereotips és l’objectiu d’aquests reportatges treballats amb estil, rigor i sentit crític durant un període clau de crisi econòmica, social i nacional. La Mina i els barris del Besòs, el Poblenou, Nou Barris i la Marina de la Zona Franca hi comparteixen protagonisme amb Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Montcada, Badia, l’Hospitalet, Sant Boi, Cornellà, el Prat, Terrassa, Rubí, però també, més enllà de la Barcelona metropolitana, amb Salt, la Conca d’Òdena i els barris de Ponent de Tarragona. És una altra Catalunya? No. Però és el país on segueixen vivint els altres catalans, parlin la llengua que parlin. I és el territori que ha estat invisibilitzat fins a deixar sense espai, ni sobirania, la gent que hi viu i configura un mosaic ric, divers i plural.

Maria Favà (Barcelona, 1949) presentarà el seu assaig titulat Diari avui. Entre el somni i l’agonia(1976-2009), publicat per l'editorial Meteora aquest mes de març passat. "Aquesta història està escrita en primer persona del plural, amb el testimoni de qui escriu i de moltes altres persones que van treballar-hi, que el van dirigir o que hi van posar diners. També hi ha hores d’hemeroteca a Ca l’Ardiaca i la reinterpretació d’alguns dels papers vells que ha sabut guardar Montserrat Rius. Però el gruix és testimoni oral. Els periodistes fa segles que reflexionem sobre l’objectivitat i la subjectivitat i els seus límits, i encara no n’hem tret l’aigua clara. El cert és que he amagat el pudor sota la tartera del Pedraforca i he escrit el que m’ha semblat. Sense gaires autocensures. Ja n’he patit prou al llarg de la meva vida professional», escriu la mateixa Maria Favà.

INFORMACIÓ:

Lloc: Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz (c/ Joncar, 35, Barcelona).

Data i hora: Dimarts 4 d'abril de 2017, a les 19 h.

Preu: Entrada lliure. Aforament limitat.

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir el que ha dit la crítica sobre Les ciutats invisibles aquí, escoltar una entrevista feta al seu autor i llegir la crònica que va fer L'Avenç de la primera presentació del llibre.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.